IT, is dat niet het neefje van ET ?
Dat al diegenen die vandaag verantwoordelijkheid dragen scholen, CEO’s of CIO’s, reclamejongens en filmmakers stoppen met doemverhalen te vertellen, stoppen met op elke IT’er een bril te zetten en eindelijk laten zien welke mogelijkheden, uitdagingen en Foto: Ludo Cattoor, directeur van het opleidingscentrum INTEC Brussel
Zou het kunnen dat jongeren niet jong genoeg zijn voor IT en dat ouderen er te oud voor zijn ? Dat we met een tussengeneratie zitten en we gewoon moeten wachten op de generatie die nu op de schoolbanken van de lagere school zit ? En dat die generatie, de eersten geboren in een tijdperk waar IT doorgedrongen is in alle gelederen van de maatschappij, IT zullen omarmen als een sector vol mogelijkheden, met boeiende jobs vol creativiteit en dynamisme ? Dat zij de eersten zullen zijn die zonder vooroordelen naar alle mogelijkheden zullen kijken ?

Maar dat is voor morgen. 

Vandaag zitten we met een tekort aan doeners, maar met een wereld vol gebruikers. Het evenwicht is zoek. We moeten stappen zetten. Dus laat ons nu in actie schieten. 

Dat iedereen die wenst te werken in de IT sector, ook die kans krijgt. Jong of oud, maakt niet uit. Er is plaats voor universitairen, hooggeschoolden, nieuw opgeleide volwassenen, maar vooral, heel veel plaats voor creatievelingen.

Dat al diegenen die vandaag verantwoordelijkheid dragen, en ik denk dan aan leerkrachten in scholen, CEO’s of CIO’s in bedrijven, reklamejongens in de media en  filmmakers in de filmindustrie, stoppen met doemverhalen te vertellen (denk aan “pas op voor het internet, want …”), stoppen met op elke IT’er een bril te zetten (niets mis met mijn bebrilde medemensen hoor) en eindelijk laten zien welke mogelijkheden, uitdagingen en realisaties er dankzij IT aan het gebeuren zijn. 

Ken je het reklamefilmpje dat tegenwoordig op tv te zien is met Axel Daeseleire, op zijn rug gesleurd doorheen een tuin, reklame makend voor een telecomprovider. Zo bruin moeten we het nu ook niet bakken, maar toch ….

En in plaats van te verbieden , jongeren gewoon laten doen wat ze graag doen zodat ze en masse in de IT sector stappen. 

Want IT, is dat niet het neefje van ET. Onbekend maar toch zo bemind?

 

Ludo Cattoor is verantwoordelijk voor INTEC Brussel, een IT opleidingscentrum voor werkzoekenden en partner van de VDAB. INTEC Brussel viert zijn tienjarig bestaan in mei dit jaar. Het biedt 12 verschillende IT opleidingen, waarvan 4 initiërende en 8 arbeidsmarktgerichte. Ludo is expert in IT, met een specialisatie webontwikkeling. Zijn werk bestaat hoofdzakelijk in het detecteren van noden op de arbeidsmarkt om daar vervolgens de juiste opleidingen voor te ontwikkelen en daarbij de nodige dossiers op te maken voor de subsidiërende overheden (alle opleidingen worden immers gratis aangeboden).