Wat hebben we geleerd vandaag ?
De jongeren gaven toch aan bijgeleerd te hebben dat de IT-sector een waaier aan jobs biedt (72). Ook de werkzekerheid (48), een goede verloning (76) en het innovatieve karakter (51) spreken hen aan. Foto: Bart Verheecke, lid van de stuurgroep I Love IT
Een armband die automatisch de hulpdiensten belt wanneer de drager ervan in een lawine sukkelt. Bluetooth oortjes die ingebouwd zitten in de kap van je jas, een zwembroek waarmee je niet meer kan verdrinken, kledij die zich aanpast aan de buitentemperatuur en regen. Het zijn enkele opmerkelijke resultaten van een brainstormsessie deze ochtend bij IBM Brussel.

De ideeën komen deze keer niet van enkele marketeers, maar wel van 100 jongeren tussen 11 en 18 jaar die vandaag de hoofdgebouwen van IBM bezoeken in het kader van I Love IT. Het beste idee kwam van de International Montessorri school uit Tervuren: geïnspireerd door de vele talen die in hun klas gesproken worden stelden Laura en Estelle (11 jaar) een pull voor die in real-time vertaalt wat je zegt en de vertaling op een scherm op je buik toont. Creativiteit kent geen leeftijd, dat is duidelijk. En een gebrek aan technische kennis hindert de jonge deelnemers duidelijk niet. 

 

Vandaag kregen de deelnemers presentaties, demo's en workshops met dit doel voor ogen: hen in contact brengen met gepassioneerde professionals uit de bedrijfswereld, hen inspireren, en laten zien wat een IT-job allemaal inhoudt. Zo leren ze hier dat een IT'er bij IBM helemaal niet constant hoeft te programmeren. De software-ontwikkelaars zitten immers bijna allemaal in India. En dat was een openbaring want uit een bevraging voor de aanvang van het event bleek dat 74% van de jongeren dacht dat je met een IT-diploma enkel en alleen programmeur kon worden.

 

De focus van deze I love IT-dag bij IBM ligt daarentegen op de vele innovatieve IT-toepassingen in allerhande sectoren: slimmer transport dat benzine uitspaart, software-tools die pandemieën in kaart brengen en zo miljoenen levens kunnen redden, het belang van sociale media,  … IT is overal rondom ons. En dan kan je er maar beter deel van uitmaken.

 

Bij de bevraging na afloop van de workshop overwoog 61% van de deelnemers om IT te studeren. Een hele ommezwaai, en ongetwijfeld toe te schrijven aan de roes van het moment, maar de jongeren gaven toch aan bijgeleerd te hebben dat de IT-sector een waaier aan jobs biedt (72%). Ook de werkzekerheid (48%), een goede verloning (76%) en het innovatieve karakter (51%) spreken hen aan. Zelfs de meisjes waren overtuigd dat  er voor hen misschien een toekomst is weggelegd in de IT-sector (45%). Mission accomplished?

 

 

Bart Verheecke is Adviseur Wetenschapscommunicatie bij de Universitaire Associatie Brussel en project manager bij de Erasmushogeschool Brussel van waaruit  I love IT centraal wordt gecoördineerd. Hij heeft in 2008 het I love IT-bedrijvennetwerk uitgebouwd en zetelt sindsdien in de stuurgroep van die waakt over de dagelijkse werking van het initiatief.