Ouders, leerkrachten en media zadelen ons op met verkeerd beeld
Het hoge nerd gehalte dat wordt toegeëigend aan ITers maakt de job voor weinig jongeren aantrekkelijk. Een spijtige zaak, want een IT opleiding geeft uitzicht op een waaier aan jobs met interessante mogelijkheden voor heel wat verschillende profielen en e Foto: Wim Gelders, expert in IT dienstverlening en communicatievaardigheden
Verandering gebeurt geleidelijk en mensen ondergaan verandering, dikwijls zonder ze te zien en om achteraf te constateren hoe groot en hoe belangrijk sommige veranderingen, waar ze deel van uitmaakten, wel waren.

De mate van verandering die de informatietechnologie (IT) al teweegbracht en vooral de verandering die ons dankzij IT nog te wachten staat is voor veel mensen, zelfs zij die vandaag een IT job hebben of IT doceren, nog niet echt duidelijk.

 

We ondergaan IT, we gebruiken de producten gecreëerd dankzij IT, maar we zien (nog) niet hoe groot de eigenlijke impact is op onze economie, onze gezondheid, het milieu, de machtsverhoudingen in de wereld, kortom op onze gehele maatschappij.

 

IT creëert nieuwe inzichten, nieuwe mogelijkheden, nieuwe opportuniteiten, nieuwe vraag naar producten en diensten. IT bepaalt de snelheid van onze vooruitgang en verandert drastisch de manier waarop we leven.

 

Kijken we even naar de bedrijven en de gevolgen van IT op die bedrijven en onze maatschappij. Totaal nieuwe product categoriën en nieuwe diensten werden mogelijk gemaakt en op die manier werden en worden nieuwe industrieën geboren verantwoordelijk voor miljardenomzetten, ontelbare nieuwe jobs en, opnieuw, verandering en de bijbehorende opportuniteiten.

 

In een globale economie, die er gekomen is dankzij de mogelijkheden die IT ons tot nu toe bood, wordt het strategisch inzetten van die IT almaar meer bepalend voor het succes van ondernemingen. Je hebt daarvoor voldoende en juist geschoolde medewerkers nodig. Ironisch genoeg is net de instroom van dat soort medewerkers een groeiend probleem.

 

Helaas worden jongeren, door ouders, leerkrachten en media, voorlopig nog een verkeerd beeld ingelepeld van IT en mensen die professioneel bezig zijn met IT.

 

Het hoge nerd gehalte dat wordt toegeëigend aan ITers maakt de job voor weinig jongeren aantrekkelijk. Een spijtige zaak, want een IT opleiding geeft uitzicht op een waaier aan jobs met interessante mogelijkheden voor heel wat verschillende profielen en een zeker groeipad. De gemiddelde ITer dient vandaag, naast zijn technische bagage, vooral te beschikken over business inzicht, sociale vaardigheden en organisatievermogen.

 

Als we dit niet snel duidelijk maken aan de jongeren, wordt dit nefast voor onze maatschappij. Het tekort aan geschoolde en gemotiveerde IT medewerkers, zal er op termijn voor zorgen dat we verliezen, op alle vlakken.

 


Wim Gelders is expert in IT dienstverlening en communicatievaardigheden voor professionelen. Hij werkt als adviseur voor KMO’s, internationale bedrijven, de federale overheid en diverse opleidingsinstituten.