Rebellie in de haven van Mahon. Muiterij bij de zaakvoerders. Met zo'n twintigtal (de rest kon hun zaak niet verlaten) blokkeerden collega-zaakvoerders gisterenavond gedurende tien minuten het verkeer. Net op de plek waar zes stoere agenten van de guardia civil met hun vlammende chorizo stonden te zwaaien. Een 'sterk' signaal, want daags erop stond er een foto van de protestactie in de lokale krant.

Sinds 1 augustus wordt de esplanade 's avonds afgesloten voor de - ik schat ruw weg- toch zeker tweehonderd auto's die passeren. Wat ontstaat is een voetgangerszone met aan de ene kant witterdanwitgewaste yachten en computergestuurde zeilboten, aan de andere kant terrasjes, restaurantjes en winkeltjes. Elke avond tegen zonsondergang ontspint zich dan een populaire dans: hand in hand-koppeltjes en hongerige gezelschappen zoeken naar een plek om te dineren. Je bent een gevorderde terrasdanser als je van je eerste glas witte wijn nipt nét op het moment dat de oranjerode bol aan de einder aan haar laatste kleurschakering begint.

Na het calamaresslaatje of de inktviszwarte paëlla en de nodige ijsgekoelde dranken dartelt men dronken van romantiek van winkeltje naar winkeltje.

Het verschil met andere avonden is dus nu dat er geen voertuigen voorbij cruisen. De esplanade is leeg. Koning Auto krijgt geen plaats meer op de dansvloer. Maar de paringdansende avondgasten wandelen nog steeds over de aanlegkade. Alsof ze niet door hebben wat ontbreekt in het straatbeeld steken ze de esplanade verlegen over op de geijkte punten; de zogenoemde zebrapaden.

Het is me niet zo duidelijk wat het stadsbestuur wil bereiken met het stilleggen van het verkeer. Minder uitlaatgassen op het tapasbord? De kleinste zeebries is hier verantwoordelijk voor een scheut gezonde lucht waar je longblaasjes van openbarsten. Filebestrijding misschien? Ik denk niet dat er een Menorcaans woord bestaat voor dit 'fenomeen van op het vaste land'. Gewoon een klein experimentje dan? In augustus, zowat de topmaand qua temperaturen waarbij iedereen zo min mogelijk beweegt vom okselvijvers te voorkomen?

Maar ik snap ook mijn collega's zaakvoerders niet. Enkele weken geleden keurde hetzelfde stadsbestuur een gezamelijk iniatief van zestig handelaars af om muziekoptredentjes en wat straattheater te organiseren. We zouden het feestje zelf inrichten, zelf sponsoren, vroegen enkel hun toestemming en een ... verkeersvrije straat. "Te laat aangevraagd", luidde het toen, "Niet meer organiseerbaar". Ook Kafka woont op Menorca.

Ze zeggen hier: "Dios aprieta pero no ahoga ". God, ik weet het niet..., maar het stadsbestuur 'knijpt en verdrinkt' wel.