Palestijnse Hamas en defensie van Israël vechten ook op Twitter
Foto: Hamas, IDF
Liveblogging; het is een toonbeeld geworden van onze hyper-geconnecteerde samenleving. Mensen hebben vaak het geduld niet meer om op info te wachten verspreid door mediakanalen, ze willen vaak bij de bron zitten om als eerste op de hoogte gehouden te worden over van alles en nog wat. Maar een opmerkelijke nieuwe speler op het meeste populaire microblogging-kanaal Twitter is de IDF, de defensie van Israël, die momenteel zoals u weet fel in oorlog zijn met het Palestijnse Hamas.

 De IDF was al langer aanwezig op Twitter om hun bevolking op de hoogte te houden, maar de manier hoe ze de laatste tijd omgaan met hun account in volle oorlog, doet de verbeelding tarten.

Noem het “op de hoogte houden” of “hun burgers gerust stellen”, de IDF gaat toch een stapje verder. Hun tweets zetten niet alleen aan tot oplettendheid onder de bevolking, maar vooral tot haat en paniek. Door bijvoorbeeld video’s en foto’s te posten hoe de Hamas Israëlische burgersteden bombardeert, denigrerende joden-uitspraken van Palestijnse Ministers uit te vergroten, enzovoort. Een korte kijk door hun tweets van de voorbije dagen en je voelt je alsof je in een actiefilm zit.

Woensdag werd de leider van de militaire vleugel van Hamas, Ahmed al-Jaabari, gedood door een Israëlische luchtaanval. Enkele uren erna werd zijn foto gepost op de twitteraccount van de IDF met doodleuk daaronder, ‘Eliminated’, alsof het een videospelletje was en ze verantwoording willen afleggen bij hun burgers om oorlog te voeren met de Hamas. Soms lijkt het wel alsof de community manager van hun twitteraccount, een op hol geslagen rambo soldaat uit een Amerikaanse oorlogsfilm is.


Akkoord, de IDF helpt met hun live-info vele onschuldige burgers door hen op de hoogte te houden van inkomende raketaanvallen, risicogebieden aan te duiden, tips te geven over hoe zich te beschermen tegen de terroristische beweging en bevoorradings-gebieden aan te geven. Hierdoor slagen ze er wel degelijk in om vele onschuldige levens te redden. De vraag is enkel of ze hun twitteraccount ook moeten gebruiken om de bevolking constant onrustwekkende beelden te tonen en hen op die manier in een staat van paniek te brengen.

Tenslotte is het opmerkelijk hoe de Hamas zijn intrede doet op de Amerikaanse sociaalnetwerksite. Zo reageerden zij meteen op een tweet van de IDF die hun leidinggevenden aanraadde om zich gedeisd te houden met “Onze gezegende handen zullen jullie leiders en soldaten vinden, waar ze ook zijn. Jullie hebben de hellepoort geopend.”. Precies alsof twee adolescenten een twitterdiscussie uitvechten.Dit is bijlange het einde van dit verhaal nog niet..