Sint-Jacobs bereidt zich voor op volksfeest
Foto: Ann Braeckman
Vannacht, klokslag middernacht, breekt België het wereldrecord regeringsvormen. Enkele Gentse vrienden organiseren daarom vanavond een groot volksfeest bij Sint-Jacobs en op de Vlasmarkt. De voorbereidingen zijn momenteel volop aan de gang. Het podium wordt opgebouwd, dranktogen klaargezet en de parkings verkeersvrij gemaakt.

Wie er op het podium zal is nog steeds niet bekend. 'Het moet een verrassing blijven', klinkt het bij de organisatoren Jonas Van de Poele en Edmond Cocquyt. Wel is duidelijk dat het een avond wordt  boordevol optredens, stand-upcomedy, video, fanfares en straattheater. Een groot aantal bekende Gentse artiesten uit verschillende genres zegde al zijn medewerking toe.'

Een vaste band zal ze begeleiden. Namen worden niet genoemd, maar velen die in Gent actief zijn in muziek, comedy, poëzie, zullen aanwezig zijn. Je kunt er vanop aan dat Luc De Vos, Sioen, maar ook Gunter Lamoot en Henk Ryckaert op het podium zullen staan. Ze brengen in een lange aaneenschakeling een of twee nummers.

Het grote volksfeest begint om 19 uur en duurt tot 0.15 uur. Hoogtepunt wordt het aftelmoment om middernacht. 'Wij verwachten een delegatie uit Irak die ons de wisselbeker regeringsvormens zal overhandigen. Die is in het bezit van het land dat wereldrecordhouder is. Vanaf donderdagnacht is dat België.'

Praktische maatregelen

Er wordt gevraagd om zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer naar de festiviteiten af te zakken. Er worden 700 extra fietsenstallingen geplaatst in de Rembert Dodoensdreef (240 plaatsen), Sint-Jacobsnieuwstraat (150 plaatsen), Kammerstraat (250 plaatsen) en de Steendam (60 plaatsen).

Het is niet duidelijk hoeveel bezoekers er naar Gent zullen afzakken. Op Facebook registreerden zich al ruim 13.000 bezoekers, maar of die allemaal aanwezig zullen zijn valt nog af te wachten. Indien de capaciteit van het plein bereikt is, zal het worden afgezet en gecommuniceerd worden via de lichtkranten.

De bussen houden zich klaar om eventueel tot 3 uur 's nachts rond te rijden. 'Het is nog niet duidelijk welke lijnen er allemaal zullen rijden tot na middernacht', klinkt het bij De Lijn, 'maar er zijn chauffeurs standby en we zijn heel flexibel om die op verschilende lijnen in te zetten.'

Aanvang: 19 uur. Tot 0.15 uur zijn er optredens. Daarna wordt de muziek zachter gezet. Om 1 uur zijn de festiviteiten afgesloten.