Ingetogen verjaardag
Foto: © MH Michiel Hendryckx
Het was dinsdag exact een jaar geleden dat de beurs in Wall Street in de nasleep van kredietcrisis het laagste punt bereikte in twaalf jaar. Sindsdien gaan de koersen weer omhoog en vaak spectaculair. Veel individuele aandelen zijn sindsdien meer dan in waarde verdubbeld en zelfs de Bel20 heeft er een klim van 70procent op zitten.

Het lijkt dan ook tijd voor enige bezinning. Beleggers op de Europese aandelenbeurzen herdachten de dieptepunten van een jaar geleden dan ook in stilte. De beurskoersen bewogen nauwelijks, maar bleven niettemin nipt uit het rood dankzij een positieve stemming op Wall Street.

Ook Euronext Brussel kon in de namiddag alsnog uit het dal klimmen. Net als de andere Europese graadmeters, sloot de Bel20 met lichte winst. De Bel20 klokte af op 2.606,31 punten, een stijging met 0,2 procent.

Vorige week klommen de beurzen wereldwijd nochtans flink dankzij diverse positieve macrocijfers. Maar van die euforie was gisteren niets meer te merken. 'De verjaardag herinnert investeerders eraan van hoe ver we zijn gekomen. Dat kan wat rationaliteit terugbrengen in de markt voor degenen die rekenden op verdere stijgingen', gaf een analist gisteren een mogelijke verklaring voor de apathie.

In Brussel tilden vooral de zwaargewichten ABInBev (+2% tot 36,56 euro) en GDF Suez (+1,5% tot 27,89 euro) de Bel20 in extremis naar een hoger niveau. Vooral voor ABInbev is dat opvallend. Vorige week verloor de biergigant nog terrein na mindere jaarcijfers. Maar door een schuld van 17,2 miljard dollar te herfinancieren, zou ABInbev zijn jaarlijkse rentekosten met 90miljoen euro zien dalen, schreef het persagentschap Bloomberg dinsdag

De bankaandelen toonden een gemengd beeld. KBC zakte met 1,9 procent tot 35,03 euro, goed voor het grootste verlies in de Brusselse sterindex. Dexia verloor 0,9 procent tot 4,24 euro. Verzekeraar Fortis Holding, die volgens de website van de krant Le Soir omgedoopt wordt tot Ageas, ontsnapte nipt aan het verlies en dikte met 0,04 procent aan tot 2,71 euro. Op de brede markt was Keyware de opvallendste stijger. De leverancier van betaalterminals sloot ruim 7,5 procent hoger op 1,73 euro.