De Belgische werknemers moeten tot 7 oktober wachten om te weten wat hen te wachten staat.

Technologie

Hewlett-Packard gaat in Europa 9.330 banen schrappen, waarvan 90% in het recent overgenomen informaticadienstenbedrijf Electronic Data System (EDS). In ons land stelt EDS ongeveer 1.800 mensen tewerk in twee vestigingen, in Antwerpen en in Mechelen. De afvloeiingen passen in het vorige week aangekondigde plan om de komende drie jaar wereldwijd 24.600 mensen te ontslaan.

De aankondiging gebeurde tijdens een Europese ondernemingsraad in Londen. De directie meldde dat Electronic Data System (EDS) 90procent van de te schrappen banen zal dragen en HP de resterende 10procent. De verdeling van het aantal te snoeien banen per land werd tijdens de bijeenkomst niet gepreciseerd door de ceo van HP Europe.

'Er volgt nu eerst een week consultatie met alle EDS-vestigingen', zegt woordvoerster Anneleen Holleweg van HP België. 'Daarna, rond 7 oktober, zullen de precieze maatregelen per vestiging bekendgemaakt worden.' Volgens vakbondskringen is er op die datum een bijzondere ondernemingsraad gepland bij EDS België.

'Tot dan wacht het personeel af', zegt LBC-verantwoordelijke Didier Lebbe. Lebbe betreurt het gebrek aan sociaal overleg binnen de groep. 'De communicatie in de ondernemingsraad is verschrikkelijk slecht en de sociale dialoog wordt absoluut niet gevoerd', zegt hij. Het lijkt erop dat er geen actie wordt overwogen. 'We zullen zien wat het moederbedrijf voor België in petto heeft', aldus de vakbondsman.

HP lijfde EDS deze zomer in voor 13,9 miljard dollar. Samen hebben de twee bedrijven 325.000 mensen op de loonlijst. (fpe)