Euronext Brussel is voor de derde dag op rij negatief gesloten. De Bel20 klom op het einde van de handelssessie even uit het rood, maar een plotse val van Dexia met enkele procenten net voor de slotbel sleurde de Brusselse sterindex alsnog in het rood.
Het ratingbureau Standard & Poor's verlaagde de kredietwaardigheid van Ambac en MBIA, twee sectorgenoten van Dexia-dochter FSA.

De Bel20 sloot 0,46 procent lager op 4.038,92 punten. 11 aandelen zakten, 8 stegen. De Brusselse sterindex leek lange tijd positief te gaan sluiten, nadat bekendraakte dat een Chinees staatsfonds 5 miljard dollar pompt in de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Dat gaf de index, die al de ganse dag onder druk stond door een tegenvallend Duits ondernemersvertrouwen en pessimistische uitspraken van ECB-voorzitter Trichet, opnieuw vuur.

Het grootste verlies was weggelegd voor InBev (-2,6% tot 54,25 euro). Het aandeel van het bierconcern zakte tot 4 procent, maar nam in de laatste handelsuren wat van zijn verliezen terug. De Amerikaanse zakenbankier JP Morgan Chase gaat 4 miljoen aandelen InBev verkopen aan 54 tot 54,5 euro, meldde het persagentschap Bloomberg.

InBev zag trouwens het voorbije jaar op een dalende Belgische biermarkt zijn volumes slinken, maar de groep won naar eigen zeggen marktaandeel. In februari 2008 verhoogt InBev zijn prijzen in Belgie met zowat 3 procent. Over de eventuele komst van Heineken naar Belgie - ingeval de overname van Scottish & Newcastle door de tandem Carlsberg-Heineken doorgaat - wou Sabine Sagaert, hoofd van InBev Belux, dinsdag geen commentaar kwijt.

De kredietcrisis blijft beleggers grijze haren bezorgen. Dat was te merken aan de prestatie van de financiele aandelen. Zowel Fortis (-0,9% tot 17,59 euro), Dexia (-1,6% tot 17,04 euro) en KBC (-0,9% tot 95,55 euro) kwamen niet van de grond. In het laatste handelskwartier liepen de verliezen vooral bij Dexia nog op. Standard & Poor's besliste om de kredietwaardigheid van MBIA en Ambac, twee kredietverzekeraars en sectorgenoten van Dexia-dochter FSA, te verlagen van 'stabiel' naar negatief. ACA Capital Holdings verlaagde de rating van 'A' naar 'CCC'. 'We verwachten dat effecten met risicovolle hypotheken als onderpand het nog slechter gaan doen', aldus S&P in een mededeling.

Dinsdag had kredietbeoordelaar Moody's zijn Aaa-rating voor Dexia-dochter FSA nog bevestigd. Ook voor Ambac en MBIA deed Moody's dat toen.

Agfa-Gevaert (+2,7% tot 9,83 euro) zorgde voor de positieve noot en was de grootste stijger. Het aandeel had drie negatieve sessies achter de rug, die volgden op een sterke remonte na bemoedigend nieuws.

Op de brede markt nam Galapagos (+3,6% tot 7,50 euro) de leiding. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf won dinsdag al 5,7 procent na nieuws over een mijlpaalbetaling van GlaxoSmithKline. Vanmorgen raakte bekend dat Galapagos een overeenkomst heeft gesloten met Eli Lilly om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen voor de behandeling van osteoporose (botontkalking). Galapagos krijgt 3 miljoen euro in contanten vooruitbetaald door het Amerikaanse farmacieconcern. Afhankelijk van het bereiken van bepaalde doelstellingen komt Galapagos in aanmerking voor in totaal 88 miljoen euro aan ontwikkelings- en registratiebetalingen voor elk target programma.

Bioscoopgroep Kinepolis (-2,6% tot 35,05 euro) kon niet profiteren van het nieuws dat het terug twee gedelegeerd bestuurders krijgt. CEO Joost Bert krijgt naast zich Eddy Duquenne, de voormalige topman van de vakantiegroep Sunparks. Duquenne zal zich toeleggen op het operationele, terwijl Bert de strategische kant van de business voor zijn rekening neemt.

Ook Option (-2,3% tot 5,62 euro) kon niet profiteren van een interne herschikking. De Leuvense specialist in mobiel dataverkeer Option heeft John Ziegler benoemd tot financieel directeur (CFO). De Amerikaan Ziegler (43) heeft een ruime ervaring in de telecom- en de financiële sector. Option was wel dinsdag al fors gestegen.

De Belgische tv-faciliteitenleverancier Alfacam (-3,5% tot 15 euro) heeft een van zijn outdoor broadcast (OB) voertuigen verkocht aan Levira, de belangrijkste omroepmaatschappij van Estland. Alfacam en Levira zijn ook overeengekomen nauwer te gaan samenwerken in de Baltische regio, Scandinavie en Sint-Petersburg.

Onderaan de tabel zakte IBt (-4% tot 3,40 euro) verder weg. Na het verlies van 9,7 procent van dinsdag werd het aandeel nog maar eens gedumpt. De speculatiebubbel rond het aandeel is uiteengespat. IBt steeg dagen aan een stuk nadat bekendraakte dat topman Francois Blondel aandelen IBt had gekocht.

Versevoedingsgroep Ter Beke (-0,6% tot 55,86 euro) reed na dinsdag opnieuw een volatiel parcours. De producent van onder andere Come a Casa-lasagnes verloor even meer dan 7 procent, maar wist van die klap te herstellen. In een reactie zei financieel directeur René Stevens dat Ter Beke het slachtoffer is van de algemene onrust op de markt wat betreft bedrijven die kwetsbaar zijn voor de stijgende grondstoffenprijzen. 'Bovendien communiceren we niet overvloedig over de precieze impact daarvan, waardoor beleggers hun eigen inschatting maken.'