De Franse leverancier van bouwmaterialen Lafarge neemt het Egyptische Orascom Cement, de cement-divisie van Orascom Construction Industries, over voor 8,8 miljard euro. Dat heeft de grootste cementmaker ter wereld maandag bekendgemaakt.

Lafarge zal de transactie financieren via 6 miljard euro aan schuld en de verkoop van 22,5 miljoen nieuwe aandelen. Bestuursvoorzitter Nassef Sawiris van Orascom neemt de 22,5 miljoen over voor 125 euro per aandeel en verkrijgt daarmee een belang van 11,4 procent in Lafarge. Sawiris krijgt ook een zitje in de raad van bestuur van Lafarge. Ook Albert Frères holding GBL krijgt vertegenwoordiging in de raad van bestuur.

Volgens Lafarge zal de transactie vanaf het eerste jaar bijdragen aan de winst per aandeel. De synergieen zullen volgens het Franse bedrijf meer dan 150 miljoen europer jaar bedragen.

Orascom Cement heeft een leidende positie in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Lafarge heeft als gevolg van de transactie de doelstellingen verhoogd. Het Franse bedrijf verwacht dat de 'Excellence 2008'-doelstellingen zullen worden overtroffen en voorziet voor 2010 een winst per aandeel van meer dan EUR 15,00.

Daarnaast wordt een capaciteit van de cementprodcuctie van 260 miljoen ton voorzien in 2010. De bijdrage van de opkomende markten aan het resultaat van de groep zal toenemen van 45% in 2007 tot 55% in 2008 en 65% in 2010.