De Europese aandelenmarkten zijn donderdag met gemengde cijfers de dag uitgegaan. Na een belabberde start wisten de toonaangevende indexen zich te herstellen na onverwacht overnamenieuws rond mijnbouwgroep Rio Tinto. Daardoor verdwenen de kredietzorgen wat naar de achtergrond.

De DJ EuroStoxx50 eindigde 0,8 procent lager op 4.363,6 punten. In Parijs ging de CAC40 0,9 procent lager en in Londen daalde de FTSE100 0,1 procent. De Duitse DAX boekte dan weer een winst van 0,3 procent.

In Londen schoot de mijnbouwgroep Rio Tinto 21,8 procent hoger tot 5.296 pence nadat BHP Billiiton had bekendgemaakt dat het had voorgesteld het bedrijf over te nemen. Rio Tinto wees dit overnamebod van de hand, maar BHP zegt wel nog verdere mogelijkheden te onderzoeken om een deal te bereiken. BHP eindigde 5,7 procent lager op 1.656 pence.

Dankzij het onverwachte overnamenieuws rond Rio Tinto verdwenen de zorgen rond de kredietcrisis wat naar de achtergrond. Nochtans waren de financiële waarden de dag slecht begonnen na de zwakke cijfers van Fortis en het nieuws dat het Amerikaanse Morgan Stanley voor 3,7 miljard dollar afschrijvingen moest boeken als gevolg van de kredietcrisis.

De vrees dat er nog meer lijken uit de kredietkast zullen vallen duwde Société Générale 1,2 procent lager tot 103,92 euro. Het Spaanse BBVA daalde 2 procent tot 103,92 euro. Verzekeraar Axa verloor zelfs 2,9 procent op 28 euro.

BNP Paribas ging 0,3 procent lager tot 70,51 euro. De bankgroep boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 2,03 miljard euro, zowat een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar en meer dan analisten hadden voorspeld. Banco Santander deed het nog beter en sprong 3,9 procent hoger tot 15 euro. Spanjes grootste bankgroep verkocht zijn Italiaanse dochter Banco Antonveneta aan Monte dei Paschi di Siena voor 9 miljard euro.

Telecomgroep BT viel in Londen met 4,2 procent terug tot 301,75 pence. BT zag de nettowinst in het tweede kwartaal van haar boekjaar met een derde afnemen tot 339 miljoen pond. Het bedrijf overweegt nu zo'n 5.000 jobs te schrappen.

In Frankfurt schoot Siemens 9 procent hoger tot 103,15 euro. Het concern leed in het derde kwartaal weliswaar een verlies van van 74 miljoen euro - het eerste verlies in zes jaar - maar als uitzonderlijke kosten niet worden meegerekend bleken de cijfers beter dan voorspeld. Bovendien plant Siemens ook eigen aandelen in te kopen, wat de koers van het aandeel kan opdrijven.

De producent van sportartikelen Adidas veerde dan weer met 4,8 procent op tot 47,70 euro. De groep boekte in het derde kwartaal een 22 procent hogere nettowinst van 298 miljoen euro en overtrof daarmee de analistenverwachtingen.