NPM, de holding rond de Waalse miljardair Albert Frère, heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 173,5 miljoen euro geboekt. Dat is 68 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Omgerekend per aandeel kwam de nettowinst uit op 1,53 euro. Dat meldt NPM donderdag nabeurs in een persbericht.

Het gaat hierbij om de zogenaamde eng geconsolideerde cijfers, waarbij enkel rekening wordt gehouden met de dividenden en de intresten op de activa van NPM. De resultaten van de holding Pargesa en de bedrijven waarin NPM een deelneming heeft, werden niet in de resultaten opgenomen.

De courante winst steeg in het derde kwartaal met 56 procent tot 145,3 miljoen euro, of 1,28 euro per aandeel. Als de impact van het interimdivididend dat oliegroep Total in het derde kwartaal uitkeerde niet wordt meegerekend, bedraagt de stijging van het courante resultaat 20 procent. Het interimdividend van Total verklaart voor een groot stuk waarom de inkomsten uit deelnemingen met ruim 80 procent stegen tot 122,6 miljoen euro. Andere elementen die die inkomsten opkrikten, waren een aantal belangrijke verschuivingen in de portefeuille van de holding en de toename van de inkomsten uit de deelnemingen van NPM.

De thesaurie-inkomsten daalden van 30,4 miljoen euro vorig jaar tot 26,9 miljoen euro. Die daling valt volledig samen met die van de tradingresultaten.

Het kapitaalresultaat komt uit op 28,2 miljoen euro, wat hoofdzaklijk bestaat uit de meerwaarde die NPM realiseerde op de verkoop van Rieussec/L'Evangelie en de terugname van 12,9 miljoen euro aan voorzieningen voor de overname van GIB. De resultaten op de kapitaalverrichtingen daalden wel flink in vergelijking met 2006. Toen profiteerden die resultaten van de meerwaarde die NPM wist te realiseren op de verkoop van zijn belang in mediagroep Bertelsmann.

Tegen het einde van dit jaar zouden de interimdividenden van bepaalde deelnemingen (Iberdrola, Transcor Astra) het courante resultaat moeten opkrikken. Andere factoren die het courante resultaat zullen beïnvloeden zijn het gemiddelde niveau van de thesaurie, de rente, het resultaat van de handel in aandelen en de evolutie van de marktwaarde van de callopties Total. Ook conjunctuureffecten kunnen de resultaten beïnvloeden, vooral voor wat betreft NMP's deelnemingen in de energiesector. NPM bevestigt ten slotte de verdere jaarlijkse stijging van het dividend met 7 procent.