InBev, Delhaize en Fortis bezorgden de Bel-20 een bloedrode sessie. De drie bedrijven moesten een mokerslag incasseren na tegenvallende resultaten. Delhaize verloor 10,3 procent, InBev 10 procent. De Bel20 verloor in zijn geheel liefst 139 punten of 3,27 procent. Het was van 16 augustus geleden dat er meer dan drie procent van de sterindex afging. Nooit was de beursomzet zo groot.

De Bel-20 eindigde uiteindelijk op 4.107,80 punten. Het is van midden augustus geleden dat de index op een dergelijk laag peil noteerde. Slechts 3 aandelen stegen. De beursomzet was met 1.482 miljoen euro de hoogste ooit. De koersval was uniek in Europa. Elders op de Europese beurzen was een gemengd beeld te zien.

Grootste boosdoener was InBev, dat 10 procent lager dook om te eindigen op 59,74 euro. De koersstijging van de laatste tweeënhalve maand werd in één klap ongedaan gemaakt. Voorbeurs was de Belgisch-Braziliaanse brouwer met cijfers naar buiten gekomen die duidelijk onder de analistenverwachtingen bleven. Enkel op het vlak van de marges viel er goed nieuws te rapen. InBev had onder meer te lijden onder de slechte zomer in West-Europa, een lager dan verwachte verkoop in China en de hoge grondstofprijzen.

De slechte resultaten kunnen een consolidatiegolf in de sector teweeg brengen, aldus Credit Suisse. 'Het feit dat InBev voor 2008 een hogere kostprijs verkochte goederen in het vooruitzicht stelt en de vertraging van de volumegroei vergroten de noodzaak voor InBev deel te nemen aan de sectorconsolidatie.'

Toch kan de koersval ook een positief kantje hebben. 'Als de val van de aandelen een overreactie blijkt te zijn op een een zwak kwartaal, kan dit een koopopportuniteit zijn', menen de analisten van Morgan Stanley.

Ook Fortis had weinig nieuws in huis waar de beleggers zich aan konden opwarmen. De nettowinst daalde met 10 procent tot 797 miljoen euro in het derde kwartaal. Dit resultaat ligt 100 miljoen euro onder de verwachtingen van analisten. 'De nettowinst werd gedrukt door de schadeclaims na de overstromingen in het VK en de turbulentie op de wereldwijde kapitaalmarkten', luidt de verklaring van de bankverzekeraar. Het aandeel verloor 7,1 procent tot 18,3 euro.

De forse koersval van Fortis bewijst volgens analisten dat beleggers nog steeds bijzonder pessimistisch zijn over de toestand op de financiële markten. Zolang Fortis niet meer informatie geeft over zijn blootstelling aan de kredietcrisis zal de markt een 'worst case scenario' inprijzen, meent Herman Bots van privaatbank Theodoor Gilissen.

In de Verenigde Staten maakte na Merrill Lynch en Citigroup nu ook Morgan Stanley bekend forse boekverliezen op hypotheekgerelateerde activa te nemen. KBC (-1,55% tot 88,7 euro) had last van dat nieuws. Dexia (+1,8 % tot 19,12) kon wat bekomen van de stevige verliezen van de voorbije dagen.

Ook Delhaize kreeg een opdoffer van jewelste: - 10,3 procent tot 57 euro. De detailhandelsgroep kwam naar buiten met een wisselvallig kwartaalrapport. De activiteiten in de VS en Griekenland boerden het afgelopen trimester goed, maar de resultaten in België hadden te lijden onder de slechte zomer en de toenemende concurrentie. Op groepsniveau werden de cijfers bovendien gedruk door de forse verzwakking van de dollar.

Sectorgenoot Colruyt deelde in de klappen en werd 5 procent goedkoper op 136,25 euro.

EVS rekent voor 2007 op een omzet van minstens 94 miljoen euro. Dat is meer dan verwacht. De resultaten over het derde kwartaal waren weinig opmerkelijk en bleven onder de verwachtingen. Het aandeel zakte miniem: -0,04 procent tot 79,8 euro. 'Het aandeel heeft een heuse rally achter de rug en de koers houdt al rekening met imponerende groeicijfers', verklaart een analist de daling.

De telecommunicatiegroep Zenitel heeft over de eerste 9 maanden van 2007 een 17 procent lagere omzet behaald en verloor 1,3 procent tot 2,22 euro.