Op Euronext Brussel gaat de Bel20 meer dan 3 procent lager tijdens de middaghandel. Dat is van 16 augustus geleden. Inbev krijgt een mokerslag na kwartaalcijfers die, op de marges na, over de hele lijn ontgoochelden. Het aandeel ging meer dan 15 procent lager. Ook Fortis en Delhaize krijgen rake klappen na hun kwartaalrapport.


Omstreeks 12.40 uur staat de Bel20 3,1 procent in de min op 4.115,52 punten.

Grootste boosdoener is InBev, dat 14,1 procent lager duikt. Voorbeurs was de Belgisch-Braziliaanse brouwer met cijfers naar buiten gekomen die duidelijk onder de analistenverwachtingen bleven. Enkel op het vlak van de marges viel er goed nieuws te rapen. InBev had onder meer te lijden onder de slechte zomer in West-Europa, een lager dan verwachte verkoop in China en de hogere grondstofprijzen.

Ook Fortis had weinig nieuws in huis waar de beleggers zich aan konden opwarmen. De nettowinst daalde met 10 procent tot 797 miljoen euro in het derde kwartaal. Dit kwartaalresultaat ligt 100 miljoen euro onder de verwachtingen van analisten. Het aandeel verliest 4,9 procent tot 18,74 euro.

Ook de andere financials staan in de min. In de Verenigde Staten maakte na Merrill Lynch en Citigroup nu ook Morgan Stanley bekend forse boekverliezen op hypotheekgerelateerde activa te nemen. De zorgen over een verregaande impact van de Amerikaanse hypotheekcrisis zijn dus weer present. KBC zakt 2 procent tot 88,33 euro. Dexia bekomt wat van de stevige verliezen van de voorbije dagen en stijgt 2,3 procent tot 19,23 euro.

Delhaize krijgt een klap van 9,5 procent op 57,51 euro. De detailhandelsgroep kwam naar buiten met een wisselvallig kwartaalrapport. De activiteiten in de VS en Griekenland boerden het afgelopen trimester goed, maar de resultaten in België hadden te lijden onder de slechte zomer en de toenemende concurrentie. Op groepsniveau werden de cijfers bovendien gedruk door de forse verzwakking van de dollar. Sectorgenoot Colruyt deelt in de klappen en noteert 3,1 procent lager op 139 euro.

De Luikse beeldservergroep EVS rekent voor 2007 op een omzet van minstens 94 miljoen euro, een groei van minstens 10 procent. Analisten mikten gemiddeld op 92 miljoen euro. Het is de eerste keer dat het bedrijf een concreet streefcijfer geeft. Nu wordt duidelijk dat 2007 opnieuw een recordjaar wordt voor de verkopen mede dankzij een enorme orderinstroom tijdens de voorbije maanden. De resultaten over het derde kwartaal waren weinig opmerkelijk en bleven iets onder de marktverwachtingen. EVS keert eind november een interimdividend van 0,80 euro per aandeel uit. Het aandeel zakt 2,2 procent. 'Het aandeel heeft een heuse rally achter de rug en de koers houdt al rekening met imponerende groeicijfers', verklaart een analist de koersterugval.

De telecommunicatiegroep Zenitel heeft over de eerste 9 maanden van 2007 een omzet behaald van 69,3 miljoen euro, tegen 83,4 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar. Zenitel wijt de lagere omzet aan de zwakke vraag naar 3de partij radiotoestellen in Nederland (LARA) en Belgie (ASTRID). Het aandeel verliest 2,2 procent tot 2,20 euro.