De kleinhandelsgroep Delhaize heeft over het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 106,5 miljoen euro (1,04 euro per aandeel). Dat is een lichte daling ten opzichte van de 108,8 miljoen over dezelfde periode vorig jaar, en duidelijk minder dan de gemiddelde analistenverwachting van 115 miljoen euro.
Delhaize wijt de daling aan de forse verzwakking van de dollar over de gerapporteerde periode. De omzet daalde met 1,3 procent tot 4,7 miljard euro, wat ongeveer volgens de verwachtingen is. De bedrijfswinst (ebit) kwam uit op 215,6 miljoen euro, tegen 229,4 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Daarmee blijft de groep wel duidelijk onder de gemiddelde analistenverwachting van 236,7 miljoen euro.

De Amerikaanse activiteiten presteerden zoals verwacht sterk. De omzet uit een gelijk aantal winkels steeg met 4,6 procent, de sterkste prestatie voor de VS in 7 jaar tijd. De omzet uit de VS kwam uit op 3,4 miljard euro, een toename van 5,4 procent. Die goede prestatie wordt vooral gedragen door Food Lion en Hannaford. Bij de Sweetbay-keten ziet Delhaize een 'verbeterde verkooptrend'. Delhaize trekt zijn verwachtingen voor de omzetgroei in de VS na de sterke kwartaalprestatie op van 2,5-3,5% tot 3,5-4%.

In Belgie ging het, zoals algemeen verwacht, minder goed. Een slechte zomer, zeker in vergelijking met vorig jaar, en de toenemende concurrentie van de harddiscounters, woog op het marktaandeel en de prestatie van de Belgische activiteiten. De omzet daalde met 2,4 procent tot 1,04 miljard euro. De omzetgroei uit een gelijk aantal winkels bedroeg 0,4 procent. Dat is beter dan verwacht. Analisten waren uitgegaan van een daling van de vergelijkbare omzetgroei.