De Europese beurzen zijn na drie rode sessies nog eens hoger gesloten. Onder andere beter dan verwachte resultaten van verzekeraar Swiss Re staken beleggers een hart onder de riem. De hernieuwde focus op de economische groei deed ook de mijnwaarden zichtbaar deugd. Zij liepen voorop, mede dankzij stijgende koperprijzen. Dat zowel de olie als de euro naar nieuwe records steeg, kon beleggers niet verontrusten.
De DJStoxx50 sloot 0,3 procent hoger op 3.774,41 punten, EuroStoxx50 deed het even goed en klokte af op 4.407,34 punten. Euronext 100 liep voorop met een plus van 0,4 procent tot 1.021,13 punten. De belangrijkste nationale beurzen lieten gelijkaardige winsten optekenen. Enkel Amsterdam moest wat terrein prijsgeven (-0,1%).

De financials, die de voorbije handelssessies fors in de min gingen door de kredietperikelen, wisten de verliezen nog eens binnen de perken te houden. Dat hadden ze voornamelijk te danken aan de Zwitserse verzekeraar Swiss Re (+0,9% tot 102,7 Zwitserse frank). Die maakte beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. De winst over de voorbije drie maanden viel weliswaar met 5 procent terug tot 1,47 miljard Zwitserse frank, maar kwam ver boven de analistenconsensus uit.

Ook het Duitse Commerzbank (+1% tot 27,58 euro), de tweede grootste kredietverstrekker bij onze oosterburen, presteerde beter dan verwacht. De winst over het derde kwartaal steeg met 56 procent, dankzij een belastingsmeevaller. Commerzbank nam 291 miljoen euro waardeverminderingen op zijn beleggingen gelinkt aan Amerikaanse rommelhypotheken. Ook een optimistische guidance en een wissel aan de top van het bedrijf kon beleggers plezieren.

De grondstoffenprijzen stegen en dat is vanzelfsprekend goed nieuws voor de metaaldelvers. BHP Billiton (+4,4% tot 1.775 pence), Anglo American (+3,3% tot 3.152 pence) en Rio Tinto (+3,3% tot 4.334 pence) konden alle mooie winsten voorleggen.

Autobouwer BMW (-3,1% tot 43,36 euro) zorgde voor een valse noot door minder winst dan verwacht voor te leggen voor het derde kwartaal. Die kwam uit op 765 miljoen euro, terwijl de markt uitging van 890 miljoen. Een groter dan verwachte omzetgroei kon BMW niet redden van een slechte beursdag.

Nog in Duitsland moest ook chemie- en farmareus Bayer terug (-0,6% tot 56,66 euro). Bayer heeft een beter dan verwacht derde kwartaal achter de rug, maar zei tegelijkertijd dat het 1.500 banen wil schrappen in zijn plastic-divisie. Het bedrijf zegt banen te moeten schrappen om competitief te blijven en de zwakke dollar en dure grondstoffenprijzen te compenseren.

PPR (-1,3% tot 129,83 euro) kon niet profiteren van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Nochtans groeiden zowel omzet als winst sneller dan verwacht. Daarenboven zei het Franse luxeconcern, eigenaar van onder andere Yves Saint Laurent, dat de kredietperikelen de vraag naar luxeproducten niet afgeremd hebben.

De techsector tenslotte was bovenaan terug te vinden met onder andere Nokia (+2,4% tot 27,91 euro) en Ericsson (+0,7% tot 19,16 Zweedse kroon). Beurshuis Goldman Sachs raadt beleggers aan Ericsson te kopen door de verwachte hoge vraag naar netwerkproducten.