In New York tonen de belangrijkste indices dinsdagochtend een licht lager beeld, na een aanvankelijk hogere opening. Olie- en mijnbouwwaarden weten zich aan de verslechterende sentiment te onttrekken op de verwachting dat de hoge grondstofprijzen de kas van deze fondsen flink zullen spekken.
De Dow Jones-index noteert rond 17.00 uur 0,2% lager op 13.513,89 punten. De breed samengestelde S&P 500 verliest dat 0,1% op 1.500,50 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,4% achteruit gaat op 2.784,10 punten.

De dollar blijft in waarde dalen. Voor elke euro moet momenteel USD 1,4558 worden betaald, een stijging van 0,6%. In New York stijgt de prijs voor een vat lichte olie met 2,7% tot USD 96,55, onder meer op de verwachting dat de voorraden ruwe olie in de VS zijn geslonken.

Binnen de Dow profiteert olieconcern Exxon Mobil van de oplopende olieprijs en stijgt 2% op USD 89,35. Onderin de lijst staat opnieuw Citigroup met een min van 2,3%. Bank of America verlaagde het advies van buy naar neutral. Maandag verloor het aandeel ruim 4%, na de melding dat het miljarden extra moet afschrijven op risicovolle leningen.

Sun Microsystems boog in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2007/08 een verlies van USD 56 miljoen om in een nettowinst van USD 89 miljoen, zo bleek uit cijfers die de netwerkbouwer maandag nabeurs publiceerde. Per aandeel bedroeg de winst USD 0,03, in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten. De omzetgroei was echter iets onder verwachting. Het aandeel levert 5,6% in.

Hovnanian Enterprises (-0,2%), een Amerikaanse huizenbouwer, heeft in het vierde kwartaal van zijn boekjaar 19% minder woningen opgeleverd. Het aantal nieuwe contracten voor woningen nam met 10% af vergeleken met een jaar geleden. Het aantal annuleringen nam toe, volgens het bedrijf als gevolg van de verkrapping van de hypotheekstandaard.

Time Warner (+1%) heeft tegenover CNBC bevestigd dat Dick Parsons terugtreedt als bestuursvoorzitter, en vervangen wordt door operationeel directeur Jeff Bewkes.

MasterCard kreeg een adviesverhoging van Deutsche Bank, en noteert tussentijds 3,9% hoger. Google wint dan 1,2%, na een koersdoelverhoging van USD 720 naar USD 850 door Bernstein & Co.

Op macro-economische vlak worden vandaag geen belangrijke data gepresenteerd.