BRUSSEL 06/11 (TIJD-NIEUWSLIJN) - De vastgoedbevak Wereldhave Belgium, gespecialiseerd in shoppingcentra en kantoren, zag zijn nettowinst over de eerste negen maanden van 2007 met 5,8 procent dalen tot 19 miljoen euro. De winst uit de huurinkomsten (directe winst) steeg, maar de gebouwen in portefeuille stegen minder in waarde (indirecte winst). De bevak voelt zich gesterkt door de cijfers en verhoogt de jaarprognose.

Over de eerste zes maanden van 2007 kwam de nettowinst nog boven het niveau van vorig jaar uit.

Het directe resultaat kwam uit op 15,7 miljoen euro of 2,96 euro per aandeel, een stijging met 3,3 procent. De klim is te danken aan hogere huurinkomsten (+0,4 miljoen euro). De beheerskosten daalden bovendien. De bevak profiteert van de hogere huurprijzen voor commercieel vastgoed. Wereldhave haalt ongeveer 60 procent van zijn inkomsten uit shopping centra, de rest uit kantoorgebouwen.

De winst op de portefeuille over de eerste negen maanden bedraagt 3,3 miljoen euro of 1,7 miljoen minder dan over dezelfde periode een jaar terug. Dit is het gevolg van een minder snelle stijging van de waardering van Wereldhave's vastgoedportefeuille. Wereldhave Belgium heeft nu een portefeuille die 357,8 miljoen euro groot is. De bezettingsgraad van de gebouwen steeg dik 2 procent tot 86,3% maar blijft laag in vergelijking met sectorgenoten. De leegstand situeert zich uitsluitend in de kantoorgebouwen van de groep. De shoppingcentra zijn volledig bezet. 'Dankzij nieuwe huurcontracten in het vierde kwartaal moet de bezettingsgraad per 1 december rond de 90 procent liggen', aldus Eddy De Landtsheer, verantwoordelijke voor investor relations bij de bevak.

De bevak is inmiddels begonnen met de vernieuwing van zijn winkelcentra in Nijvel en Doornik. Wereldhave trekt 80 miljoen euro (excl. BTW) uit voor deze twee projecten. De uitbreiding in Nijvel loopt echter aanzienlijke vertraging op. De noodzakelijke bouwvergunning werd geweigerd. De stad Nijvel vindt het opportuun extra mobiliteitsstudies te voeren. Ook wil het van Wereldhave Belgium een masterplan voor de volledige site. De Landtsheer: 'Nijvel wou de bestemming weten van de 5 hectare die we recent bijkochten.' Wereldhave plant er een gemengde zone met winkels, woningen, een hotel en ontspanning. In de loop van het eerste kwartaal van volgend jaar wordt de nieuwe aanvraag ingediend.

Nieuws over de strafzaak tegen de bevak is er niet. Wereldhave Belgium is het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek naar kasgeldfraude. De openbare aanklager vraagt de ontbinding van het bedrijf, alsook de verbeurdverklaring van het grootste winkelcomplex uit de portefeuille. Wereldhave zou een kasgeldconstructie opgezet hebben met de Zweed Jarl Amundsen en de opbrengst van de constructie witgewassen hebben in het Luikse winkelcomplex Belle-Ile. De bevak betwist dit. De raadkamer verwees Wereldhave door naar de rechtbank, waarop de bevak tegen deze beslissing in beroep ging.

Volgens de bevak mag er dit jaar op een direct resultaat per aandeel van 3,90 euro gerekend worden. Dat is hoger dan de 3,83 euro over 2006 en tevens de verwachting tot hier toe. 'We hebben de voorbije maanden bijkomende huurinkomsten kunnen boeken en de kosten kunnen drukken. De komende maanden komen er nog huurcontracten bij', licht De Landtsheer de beslissing toe.

Dieter Snoeck

dieter.snoeck@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)