De Europese aandelenmarkten zijn na drie negatieve sessies goedgemutst van start gegaan. Beleggers pikken afgestrafte financials en mijnbouwaandelen op. De beurzen worden bovendien ondersteund door beter dan verwachte kwartaalresultaten van Swiss Re, Bayer en Marks & Spencer. De verder doorstijgende olieprijs krikt de petroleumwaarden op.

De beurzen hadden het de voorbije dagen zwaar te verduren door de vrees dat de Amerikaanse hypotheekcrisis nog meer banken zal treffen. Citigroup maakte zondagavond bekend forse waardeverminderingen te nemen op zijn hypotheekportefeuille. De crisis deed ook de kop van topman Prince rollen. Vorige week stapte bij Merrill Lynch ook al topman Stanley O'Neal op. Beleggers maken zich zorgen dat er bij heel wat financiele groepen nog lijken uit de kast kunnen vallen.

Rond 11.30 uur noteert de DJ Stoxx50 procent 0,3 procent hoger op 3.772,80 punten. De DJ EuroStoxx50 wint 0,2 procent tot 4.401,73 punten en de Euronext100 schrijft evenveel procent bij tot 1.018,62 punten.

De dollar is tot een nieuw dieptepunt tegenover de euro teruggevallen door speculatie dat de verliezen van financiele instellingen de Fed tot een nieuwe renteverlaging zullen aanzetten. Een euro was vanmorgen even 1,4531 dollar waard.

Naast de euro, zit ook de prijs voor een vat ruwe olie terug in de lift. Rond 11.40 uur staat de Brent-future in Londen op 91,90 dollar (+1,6%), in New York kost een vat ruwe olie 95,27 dollar (+1,4%). Total spint hier duidelijk garen bij, het aandeel van de Franse oliereus wint 0,7 procent tot 54,75 euro.

Het Duitse chemie- en farmaconcern Bayer behaalde in het derde kwartaal een nettowinst van 1,18 miljard euro, een verdrievoudiging ten opzichte een jaar eerder. De winst werd positief beinvloed door een eenmalige belastingbate van 911 miljoen euro en kwam licht hoger uit dan de gemiddelde analistenverwachting van 1,15 miljard euro. Volgens bestuursvoorzitter Werner Wenning zal 2007 opnieuw een recordjaar worden. Bayer zakt niettemin 1,2 procent tot 56,38 euro.

De Duitse producent van luxewagens BMW boekte in het derde kwartaal een 78 procent hogere winst van 803 miljoen euro dankzij een belastingkrediet en nieuwe versies van de SUV X5 en de Mini. Toch wordt het aandeel hier niet voor beloond: BMW zakt 4,4 procent tot 42,81 euro.

Heidelberger Druckmaschinen zakt 6,7 procent tot 25,53 euro. De Duitse maker van drukmachines realiseerde in het tweede kwartaal van 2007/08 een nettowinst van 36 miljoen euro. Dat is een daling van 43 procent ten opzichte van de 63 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder en bovendien lager dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden volgens Bloomberg op een winst van 45 miljoen euro.

Beter vergaat het de Britse retailer Marks & Spencer, die 0,2 procent hoger gaat tot 633,50 pence. In de 26 wekenperiode tot 29 september steeg de winst voor belastingen met 11,5 procent tot 451,8 miljoen pond, iets meer dan de 447 miljoen pond waar analisten op hadden gerekend. Marks & Spencer wordt echter vooral beloond voor een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard pond en voor grootscheepse expansieplannen. Zo gaat de groep investeren in groeimarkten als China en India. De intrede op de Chinese markt wil Marks & Spencer zonder lokale partner doen.

De nettowinst van verzekeraar Swiss Re viel minder terug dan verwacht. Die daalde met 5 procent tot 1,47 miljard Zwitserse frank, maar wordt positief onthaald door de markt (+2,5% tot 105,3 Zwitserse frank). Swiss Re relativeerde ook de pijnen die de kredietcrisis oplevert.

Het Franse luxeconcern PPR kan niet profiteren van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het aandeel moet 1,1 procent terug tot 130,10 euro. Nochtans steeg de omzet met 21,9 procent en werden de prognoses voor het huidige boekjaar herbevestigd. 'De turbulentie op de kredietmarkt heeft de vraag naar luxegoederen niet afgeremd', klinkt bij PPR, dat onder andere Gucci en Yves Saint Laurent in huis heeft.