AMSTERDAM 30/10 (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - In New York zijn de belangrijkste aandelenindices dinsdag lager gesloten. Speculatie dat de Federal Reserve woensdag de rente mogelijk toch ongewijzigd laat, drukte de stemming op de beursvloeren. Niettemin rekent de markt in meerderheid op een verlaging van het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten tot 4,50%.

Verder werd het sentiment negatief beinvloed door tegenvallend bedrijfsnieuws van onder meer Procter & Gamble, een daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en een voortgaande daling van de huizenprijzen.

De Dow Jones-index eindigde 0,6% lager tot 13.792,47 punten. De breed samengestelde S&P 500 raakte 0,65% kwijt op 1.531,02 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq het verlies beperkt hield tot 0,03% op 2.816,71 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde onveranderd op 99-07/32, waarbij het rendement steeg tot USD 4,24%.

Op de valutamarkt zette de val van de dollar door. De euro noteerde tussentijds een nieuwe hoogste stand van USD 1,4444 ten opzichte van de Amerikaanse munt. Bij het sluiten van handel stond de euro op USD 1,4432, een stijging van 0,1%.

De olieprijs in New York verloor 3,4% tot USD 90,38 per vat. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs adviseerde zijn klanten 'dat het tijd is om winsten te nemen'.

Het consumentenvertrouwen in de VS daalde in oktober naar 95,6. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2005, toen orkaan Katrina het vertrouwen een knauw gaf. De daling is bovendien groter dan verwacht. Economen gingen uit van een terugval tot slechts 99,0. De huizenprijzen in 20 belangrijke steden daalden in augustus met 4,4% op jaarbasis. Dit is de scherpste daling in zes jaar.

De dalende olieprijs zette de aandelen van energiewaarden voor het eerst in zes handelsdagen op verlies. Exxon Mobil (-2,6) was een van de grootste dalers binnen de Dow. Chevron moest 3,0% inleveren en ook ConocoPhillips verloor 2,35%.

Binnen de Dow Jones-index sloten uiteindelijk 9 fondsen met winst en twintig met verlies. McDonald's eindigde onveranderd. Microsoft was de grootste stijger met een winst van 2,9%. Procter & Gamble (-3,2%) aan de andere kant tekende de grootste min op. Cijfers van de branchegenoot van Unilever over het afgelopen kwartaal bleven achter bij de analistenverwachtingen.

De eigenaar van onder meer Gilette spiegelde daarnaast voor het lopende kwartaal een teleurstellende winst voor, als gevolg van hogere kosten voor energie en grondstoffen. Het bedrijf verwacht een winst van USD 0,79 per aandeel, waar door Bloomberg geraadpleegde analisten rekenden op USD 0,97.

Sectorgenoot Colgate-Palmolive zag echter zowel omzet als winst licht boven de gemiddelde verwachting in de markt uitkomen. In het derde kwartaal bedroeg de nettowinst USD 420,1 miljoen, een stijging van 22%. Voor dit jaar en volgend jaar voorspelt de onderneming een tweecijferige groei van de winst per aandeel. Het aandeel sloot 1,35% hoger.

General Motors (+0,7%) was in trek na uitspraken van bestuursvoorzitter Rick Wagoner dat de zwakke dollar bij zal dragen aan een hogere omzet voor zijn bedrijf. Autoverkopen buiten de VS zouden hierdoor oplopen tot 60% van het wereldwijde volume. UBS verhoogde zowel het advies als het koersdoel voor General Motors.

US Steel incasseerde elders op de beursvloer een verlies van 7%. Het grootste staalbedrijf van Amerika kwam met tegenvallende cijfers naar buiten. De winst in het derde kwartaal daalde met 35%. Ook de winst in het vierde kwartaal zal waarschijnlijk dalen, aldus het bedrijf.

Merrill Lynch heeft vandaag in een persbericht bekendgemaakt dat bestuursvoorzitter Stanley O'Neal per direct aftreedt. Zijn positie stond al enige dagen onder druk nadat bekend werd dat Merrill Lynch de gevolgen van de subprime-hypotheekcrisis te laag had ingeschat. Ook werd het O'Neal kwalijk genomen dat hij zonder goedkeuring van het bestuur de mogelijkheid van een fusie met de Amerikaanse bank Wachovia opperde in de media. Het aandeel verloor 2,8%.

Maud van Gaal

maud@bfn.com

Harm Luttikhedde

harm@bfn.com

(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)