In New York staan de belangrijkste indices in de middaghandel nog altijd overwegend op verlies. De stemming staat onder druk door tegenvallend bedrijfsnieuws van onder andere Procter & Gamble. Ook een val van het consumentenvertrouwen en een voortgaande daling van de huizenprijzen wegen op het sentiment.


Omstreeks 18.45 uur verliest de Dow 0,2% tot 13.847,91 punten. De breed samengestelde S&P 500 raakt 0,2% kwijt op 1.537,61 punten. De technologiezware Nasdaq daarentegen wint 0,3% tot 2.824,94 punten.

De euro wint 0,1% ten opzichte van de dollar tot een stand van USD 1,4433. De olieprijs in New York daalt 2,0% tot USD 91,55 per vat. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalt 2/32 tot 99-05/32, waarbij het rendement stijgt tot USD 4,26%.

Het consumentenvertrouwen in de VS daalde in oktober naar 95,6. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2005, toen orkaan Katrina het vertrouwen een knauw gaf. De daling is bovendien groter dan verwacht. Economen gingen uit van een terugval tot slechts 99,0. De huizenprijzen in 20 belangrijke steden daalden in augustus met 4,4% op jaarbasis. Dit is de scherpste daling in zes jaar.

Verder is vandaag de tweedaagse bijeenkomst van de Federal Reserve begonnen, waarbij de verwachting van economen is dat morgen de rente met 25 basispunten verlaagd wordt tot 4,50%. Beleggers reageren vandaag echter negatief op speculaties dat de verlaging nog geen uitgemaakte zaak is.

De Dow Jones-index telt tussentijds 18 verliezers tegenover 11 winnaars. Microsoft is tussentijds de grootste stijger met een winst van 2,3%.

General Motors (+1,4%) is eveneens een van de grootste stijgers. Het aandeel is in trek na uitspraken van bestuursvoorzitter Rick Wagoner dat de zwakke dollar bij zal dragen aan een hogere omzet voor zijn bedrijf. Autoverkopen buiten de VS zouden hierdoor oplopen tot 60% van het wereldwijde volume. UBS verhoogde zowel het advies als het koersdoel voor General Motors.

Procter & Gamble (-3,8%) is daarentegen de grootste verliezer onder de Dow-fondsen. Cijfers over het afgelopen kwartaal bleven achter bij de analistenverwachtingen. De eigenaar van onder meer Gilette spiegelde daarnaast voor het lopende kwartaal een teleurstellende winst voor, als gevolg van hogere kosten voor energie en grondstoffen. Het bedrijf verwacht een winst van USD 0,79 per aandeel, waar door Bloomberg geraadpleegde analisten rekenden op USD 0,97.

Sectorgenoot Colgate-Palmolive zag echter zowel omzet als winst licht boven de gemiddelde verwachting in de markt uitkomen. In het derde kwartaal bedroeg de nettowinst USD 420,1 miljoen, een stijging van 22%. Voor dit jaar en volgend jaar voorspelt de onderneming een tweecijferige groei van de winst per aandeel. Het aandeel noteert 2,4% hoger.

US Steel incasseert elders op de beursvloer een verlies van 5,8%. Het grootste staalbedrijf van Amerika kwam met tegenvallende cijfers naarbuiten. De winst in het derde kwartaal daalde met 35%. Ook de winst in het vierde kwartaal zal waarschijnlijk dalen, aldus het bedrijf.

Merrill Lynch heeft vandaag in een persbericht bekendgemaakt dat bestuursvoorzitter Stanley O'Neal per direct aftreedt. Zijn positie stond al enige dagen onder druk nadat bekend werd dat Merrill Lynch de gevolgen van de subprime-hypotheekcrisis te laag had ingeschat. Ook werd het O'Neal kwalijk genomen dat hij zonder goedkeuring van het bestuur de mogelijkheid van een fusie met de Amerikaanse bank Wachovia opperde in de media. Het aandeel verliest 2,8%.

De dalende olieprijs zet de aandelen van energiewaarden voor het eerst in zes dagen op verlies. Exxon Mobil (-1,9)is een van de grootste dalers binnen de Dow. Chevron moet 2,9% inleveren en ook ConocoPhillips verliest 2,15%.

Maud van Gaal