De Japanse beursindexen zijn dinsdag gemengd de dag uitgegaan. De farmasector was het kneusje van de dag na ontgoochelend nieuws over een nieuw experimenteel medicijn van Takeda. Beleggers kregen verder een reeks teleurstellende bedrijfsresultaten te verwerken, onder meer van elektronicagroep Toshiba.
De Nikkei eindigde 0,3 procent lager op 16.651,01 punten, en leed zo zijn eerste verlies in drie dagen. Beter verging het de Topix-graadmeter, die 0,7 procent klom tot 1.607,21 punten.

Farmagroep Takeda donderde 12 procent lager tot 7.060 yen nadat de FDA, de Amerikaanse regulator voor de geneesmiddelenindustrie, had aangedrongen op meer onderzoek naar een nieuw medicijn tegen cholesterol. Dat leverde Takeda een reeks adviesverlagingen van beurshuizen op. Het ontgoochelende nieuws voor Japans grootste farmagroep woog ook op de rest van de sector.

Sawai Pharmaceutical viel met 9,4 procent terug tot 2.990 yen. Sawai verlaagde trouwens zijn winstverwachting voor dit jaar met 43 procent. Sectorgenoot Astellas leed een verlies van 1,9 procent op 5.080 yen.

Elektronicagroep Toshiba zakte met 3,5 procent tot 965 yen. De groep zag haar nettowinst in het tweede kwartaal met 28 procent slinken tot 25 miljard yen. Toshiba verhoogde wel zijn verwachtingen voor de operationele winst voor heel 2007 met 12 procent.

Seiko Epson, de grootste producent van inkjetprinters ter wereld, verloor dan weer 5,6 procent op 2.695 yen. Het bedrijf verlaagde zijn winstverwachtingen voor dit jaar met bijna een kwart.