Bankgroep KBC herhaalde woensdag in een persbericht dat het slechts in zeer beperkte mate is blootgesteld aan de problemen op de markt voor risicovolle woonkredieten in de Verenigde Staten, de zogenaamde subprime-hypotheken. KBC reageert daarmee op de koersval van het aandeel nadat eerder op de dag de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch ontgoochelende cijfers voor het derde kwartaal had bekendgemaakt.
Die tegenvallende kwartaalcijfers - het eerste kwartaalverlies in ruim zes jaar - waren volgens Merrill Lynch te wijten aan hoger dan verwachte waardeverminderingen als gevolg van de aanslepende subprimecrisis in de VS. De vrees dat die crisis ook KBC meer schade dan verwacht zou berokkenen, duwden het aandeel van de Vlaamse bank-verzekeraar woensdag 4,8 procent lager tot 92,26 euro, bij een volume van ruim 1,6 miljoen verhandelde aandelen. Het gemiddelde aantal verhandelde aandelen voor KBC ligt op 784.000 per dag.

In een persbericht herhaalt KBC dat 'stress tests' hebben uitgewezen dat de bankgroep hoogstens 10 miljoen euro kan verliezen als gevolg van de subprimecrisis. Gedelegeerd bestuurder André Bergen had diezelfde boodschap al uitgestuurd bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers in augustus.

De vrees voor een uitbreiding van de subprime-crisis duwde ook de andere Belgische bankwaarden in het rood. Dexia verloor 1,6 procent op 21,46 euro. Fortis ging 2 procent achteruit tot 21,64 euro. De analisten van Rabo Securities verlaagden hun koersdoel voor het aandeel trouwens van 39 tot 30 euro.