Euronext Brussel is woensdag fors lager geëindigd nadat het Amerikaanse Merrill Lynch had laten weet veel zwaarder dan verwacht hebben geleden onder de subprimecrisis in de VS. Vooral KBC was met een val van bijna 5 procent de dupe van die subprime-vrees. Op de brede markt sprong Galapagos dan weer in het oog met een koerssprong van ruim 16 procent.
De Bel20 ging de dag uit met een veriles van 1,5 procent op 4.336,46 punten. Daarmee deed de Brusselse beursgraadmeter het een pak slechter dan zijn Europese tegenhangers.

Het verlies was volledig op naam te schrijven van de zwakke prestaties van de Belgische grootbanken naar aanleiding van de tegenvallende kwartaalcijfers van Merrill Lynch. De Amerikaanse zakenbank maakte woensdag voor de eerste keer in zes jaar verliescijfers bekend, het gevolg van groter dan verwachte waardeverminderingen naar aanleiding van de crisis op de markt voor risicovolle hypotheken in de Verengide Staten.

De nervositeit over de subprime-crisis lijkt meteen de belangrijkste reden waarom KBC een tuimeling van 4,8 procent maakte op 92,26 euro. Beleggers vrezen dat de subprime-crisis KBC zuurder kan opbreken dan totnogtoe was aangenomen.

Na beurstijd benadrukte KBC nog eens in zeer beperkte mate te zijn blootgesteld aan risicovolle kredieten.

De subprime-zorgen haalden ook de andere financiële waarden onderuit. Dexia daalde met 1,6 procent tot 21,46 en Fortis verloor 2 procent op 21,64. De analisten van Rabo Securities verlaagden trouwens hun koersdoel voor Fortis van 39 naar 30 euro.

Een van de schaarse stijgers binnen de Bel20 was Mobistar. De telecomgroep klom 1,7 procent tot 61,51 euro nadat ze dinsdag kwartaalcijfers had bekendgemaakt die in de lijn der verwachtingen lagen.

Na de winst- en omzetwaarschuwing van vorige week blijft beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert haar koersval verderzetten. Het bedrijf uit Mortsel nam alweer met 3,7 procent in waarde af tot 9,53 euro.

Opvallendste stijger op de brede markt was Galapagos, dat liefst 16,8 procent hoger schoot tot 7,94 euro. De biotechgroep maakte voor beurstijd bekend een wereldwijde overeenkomst te hebben gesloten met Janssen Pharmaceutica voor onderzoek naar reuma. Het bedrijf stelt dat het direct 15 miljoen euro in cash ontvangt, en daarbij een mijlpaalbetaling van 2 miljoen euro.

Maar daar hield de goednieuwsshow niet bij op. Galapagos verhoogde ook zijn omzetverwachtingen voor dit jaar. De groep verwacht nu voor 2007 een omzet van 60 tot 64 miljoen euro, 11 procent boven de eerdere verwachting.

Andere uitschieter op de brede markt, maar dan in negatieve zin, was Melexis. De specialist in halfgeleiders voor de auto-industrie ging met 6,2 procent onderuit tot 11,91 euro.In het derde kwartaal boekte Melexis een bedrijfswinst van 9,8 miljoen euro, wat iets onder de gemiddelde verwachtingen van analisten is. Bovendien verlaagde het bedrijf zijn omzetverwachtingen voor dit jaar. Terwijl de Melexis-top bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers nog op een omzetgroei van 'om en bij de 10 procent' mikte, gaat de groep nu uit van een groeicijfer van 5 procent.

Beeldvormingsgroep Barco sloot 2,3 procent lager op 58,5 euro. Het bedrijf zag zijn bedrijfswinst in het derde kwartaal met 15 procent toenemen tot 8,2 miljoen euro. Barco gaf weltoe dat de winstmarges onder druk staan als gevolg van de zwakke dollar. Die zou een negatieve impact van 3 miljoen euro hebben op de bedrijfswinst. De groep uit Kuurne verhoogt wel haar omzetverwachtingen en rekent nu op een omzetgroei van 7 tot 9 procent. De nettowinst bedroeg 8,5 miljoen euro, 26,2 procent meer dan vorig jaar.