De toonaangevende Japanse beursindexen zijn woensdag met verlies geëindigd. De winsten die aanvankelijk werden geboekt dankzij de sterke prestaties van de technologieaandelen werden tenietgedaan nadat de krant The New York Times had geschreven dat de zakenbank Merrill Lynch een bijkomende 2,5 miljard dollar heeft geboekt aan waardeverminderingen voor de schade geleden door de zogenaamde 'subprime'-crisis in de VS.
De Nikkei sloot 0,6 procent lager op 16.358,39 punten. De Topix-index boekte een winst van 0,4 procent op 1.563,86 punten.

Het nieuws over de bijkomende waardeverminderingen bij Merrill Lynch doet de vrees voor een verdere uitbreiding van de subprime-crisis heropflakkeren. De financiële waarden stonden woensdag dan ook onder druk in Tokio. Mitsubishi UFJ, naar marktwaarde de grootste bankgroep van Japan, verloor 0,8 procent op 1.038 yen. Makelaar Nomura verloor 1 procent op 1.855 yen.

De exportwaarden hadden dan weer te lijden onder de toenemende vrees voor een economische groeivertraging in de Verenigde Staten. De VS zijn de grootste buitenlandse afzetmarkt voor Japan. Canon, de specialist in digitale camera's die driekwart van zijn omzet buiten Japan realiseert, verloor 3,4 procent op 5.730 yen. Toyota, de grootste autobouwer van het land, verloor 2,3 procent op 6.040 yen.