De Bel20 zakte vrijdag voor het eerst na drie winstsessies. De index klokte 0,1 procent lager af op 4.532,06 punten. UCB was de grote verliezer van de dag door toedoen van een zeer kritisch analistenrapport. Bij Innogenetics waren er voor het eerst in een maand tijd terug lachende gezichten.
Suez (+1,4% tot 42,51 euro) en Dexia (+1,3% tot 23,22 euro) hielpen de index tijdens het laatste handelsuur bijna nog aan winst.

De meest opvallende daler in de Bel20 was UCB. Het aandeel gaf 2,5 procent prijs tot 39,67 euro. Het beurshuis ING WB is de opvolging van UCB gestart met een verkoopadvies en een koersdoel van slechts 35 euro. De farmagroep zit in een moeilijke overgangsfase, met patenten op belangrijke geneesmiddelen die aflopen en nieuwe geneesmiddelen waarvan de ontwikkeling met risico's zijn omgeven. Deutsche Bank haalde het aandeel van zijn kooplijst.

Umicore volgde de neerwaartse trend bij de Europese mijnaandelen en zakte 1,5 procent tot 176,25 euro. Vanaf volgende week kunnen beleggers inschrijven op de beursgang van Nyrstar, de combinatie van de zinkactiviteiten van Umicore en het Australische Zinifex.

De financials gaven terrein prijs. Fortis, dat na de geslaagde overname van ABN AMRO en de al even geslaagde kapitaalverhoging, verloor 0,3 procent tot 23,49 euro.

Colruyt verloor 1,8 procent tot 1446,04 euro. Het prijsvergelijkingsbeleid van de Halse groep wordt door de concurrenten op de korrel genomen. Door de prijsstijgingen die er zitten aan te komen voor tal van producten zal het voor Colruyt daarnaast moeilijker worden op een transparante manier duidelijk te maken dat het de laagste prijzen hanteert. KBCS-analiste Pascale Weber maakt zich ook wat zorgen over de ontwikkeling van de Belgische markt na de voorzichtige verwachtingen die Colruyt op de jaarvergadering gaf.

Op de brede markt won Innogenetics 6,8 procent tot 6,45 euro. Het Gentse biotechbedrijf heeft een exclusief akkoord getekend met het Duitse AdnaGen voor de ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe kankertesten. Innogenetics verdeelde reeds de diagnosticaproducten voor borst- en darmkanker van AdnaGen. Kankerdiagnostiek is een sterk groeiend segment binnen de branche. Het nieuws is welgekomen na de recente pandoering op de beurs. Sinds het bedrijf op 7 september aankondigde zijn meest gevorderde onderzoeksprogramma naar een medicijn tegen hepatitis C stop te zetten, zakte het aandeel met een kwart.

Bois Sauvage zakte 0,1 procent tot 393,80 euro. De holding heeft haar belang in de vermogensbeheerder Bank Degroof opgetrokken van 14,7 tot 17,3 procent.

Icos Vision, producent van chipinspectiesystemen, zakte vrijdag 3,4 procent verder weg tot 29,96 euro. Voor het eerst sinds maart zit het aandeel onder de 30 euro. Op weekbasis verloor het meer dan 10 procent. Beleggers werden door vrees overmand nadat de Nederlandse sectorgenoot Besi maandagavond een omzetwaarschuwing gaf. Nochtans bevestigde Icos Vision in een reactie zijn omzetprognose voor het voorbije kwartaal. Op 25 oktober komt er bij de publicatie van de kwartaalcijfers meer duidelijkheid.

Het was vrijdag trouwens de laatste dag waarop aandeelhouders van Artwork Systems hun stukken aan Esko Graphics konden aanbieden. Esko lanceerde begin augustus een overnamebod op zijn stad- en sectorgenoot van 196 miljoen euro of 11,50 euro per aandeel. Op 10 september had Esko al 85 procent van het aandelenkapitaal in handen. Artwork Systems sloot vrijdag op 11,20 euro, 2,8 procent minder dan het vorig slot.

Montea, de vastgoedbevak gespecialiseerd in logistiek en semi-industriele panden, kocht een opslagplaats van 9.000 m2 in de buurt van de Noord-Franse stad Amiens te kopen. Montea investeert in totaal 3,7 miljoen euro in dit magazijn. Montea eindigde 0,6 procent hoger op 32 euro.