In New York zijn de belangrijkste indices op de laatste handelsdag van de week hoger uit de startblokken vertrokken. Beter dan verwachte detailhandelsverkopen geven de markt vertrouwen dat de economische groei zal aanhouden.
Uit cijfers van het Commerce Department bleek dat de detailhandelsverkopen in september met 0,6% zijn toegenomen, terwijl economen rekening hielden met een stijging van 0,2%. Exclusief autoverkopen stegen de detailhandelsverkopen afgelopen maand met 0,4%, waar economen uitgingen van een stijging van 0,3%. In augustus boekte de detailhandel nog een omzetstijging van 0,3%.

Verder legde General Electric cijfers voor die in lijn waren met de marktverwachtingen. Oracle bracht een miljardenbod uit op branchegenoot BEA Systems.

Omstreeks 16.45 uur noteert de Dow 0,2% hoger op 14.044,79 punten. Ook de breed samengestelde S&P 500 wint dan 0,2% op 1.557,47 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,7% vooruit gaat tot 2.791,93 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond staat 3/32 lager op 97-10/32, bij een rendement dat oploopt tot 4,55%. De euro noteert 0,25% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,4164. In New York stijgt de olieprijs met 0,1% tot USD 83,18 per vat.

Binnen de hoofdgraadmeter neemt autoproducent General Motors (+2,85%) voor de derde dag op rij het voortouw. Tweede in de lijst van winnaars staat Microsoft (+1,3%). Bij de verliezers valt General Electric in negatieve zin op.

De Amerikaanse concurrent van Philips op het gebied van verlichting en medische systemen heeft in het derde kwartaal van 2007 de nettowinst met 14% zien stijgen tot USD 5,5 miljard. De winst uit voortgezette activiteiten voor het Amerikaanse industriele conglomeraat steeg met 7% tot USD 5,1 miljard.

De omzet uit voortgezette activiteiten steeg met 12% tot USD 42,5 miljard, licht boven de analistenverwachting van USD 42,4 miljard. De autonome omzetgroei bedroeg 8%. GE heeft daarmee voor het elfde kwartaal op rij een autonome groei laten zien van 2 a 3 keer meer dan de wereldwijde economische groei.

McDonald's gaat 0,2% hoger. 's Werelds grootste hamburgerketen gaf een verwachting af voor de winst over het lopende kwartaal die de verwachtingen in de markt versloeg. McDonald's rekent op een winst van USD 0,98 per aandeel, analisten geraadpleegd door Bloomberg gingen uit van USD 0,78.

Van het fusie- en overnamefront kwam Oracle (+0,3%) met nieuws. De softwareproducent heeft een bod uitgebracht van USD 17 per aandeel in contanten op branchegenoot BEA Systems (+33%). Het bod waardeert het bedrijf op zo'n USD 6,7 miljard en biedt een overnamepremie van 25% ten opzichte van BEA's slotkoers op donderdag van USD 13,62.

Op macro-economisch gebied werden belangrijke data bekendgemaakt over de inflatie-ontwikkeling. De producentenprijzen blijken in september sterker te zijn toegenomen dan verwacht. Op maandbasis stegen de prijzen met 1,1%, terwijl economen uitgingen van een stijging van 0,5%. De prijsstijging was geheel toe te schrijven aan een stijging van voeding- en energieprijzen.

Exclusief voeding en energie stegen de producentenprijzen in de maand september met 0,1% op jaarbasis terwijl economen waren uitgegaan van een toename met 0,2%.