Op Euronext Brussel heeft de Bel20, net als de andere Europese indexen, de laatste handelsdag van de week met verlies ingezet. Ze volgen daarmee het voorbeeld van Wall Street en de Aziatische beurzen. Marktpartijen verklaren de dalingen door winstnemingen.
Sinds de subprime- en kredietcrisis van de voorbije zomer wat geluwd is, zijn de beurzen gestaag gestegen. In Brussel valt UCB zwaar terug na een kritisch analistenrapport, terwijl Innogenetics profiteert van de overeenkomst die met AdnaGen is gesloten.

Na een uur handel noteert de Bel20 0,8 procent lager op 4.497,27 punten. In de index gaat slechts 1 aandeel hoger, de Franse energiegroep Suez (+0,9% tot 42,29 euro).

De meest opvallende daler in de korf is UCB. Het aandeel geeft 3,3 procent prijs tot 39,31 euro. ING WB is de opvolging van UCB gestart en laat zich daarbij zeer kritisch uit over het farmabedrijf. UCB zit in een moeilijke overgangsfase, met patenten op belangrijke geneesmiddelen die aflopen en nieuwe geneesmiddelen waarvan de ontwikkeling en lancering met risico's zijn omgeven. De analisten bedenken het aandeel daarom met een verkoopadvies en een koersdoel van slechts 35 euro.

De financials geven terrein prijs. Fortis, dat na de geslaagde overname van ABN AMRO en de al even geslaagde kapitaalverhoging donderdag 1,25 procent hoger koerste, moet 1,4 procent lager tot 23,22 euro. KBC verliest 1,3 procent tot 99,10 euro en Dexia zakt 0,8 procent tot 22,73 euro.

Belgacom gaat 0,5 procent lager tot 33,08 euro. Donderdag communiceerde het bedrijf op wat verwarrende wijze over de gang van zaken. Op het breedbandwereldforum in Berlijn zei Bridget Cosgrave, die instaat voor de zakelijke klanten, dat Belgacom 'op weg is om beter te doen dan zijn jaarprognose'. Die verklaring wekte eerst de indruk dat het bedrijf voor de tweede keer dit jaar meldde dat het beter presteert dan verwacht. Maar Cosgrave verduidelijkte later dat ze enkel de in augustus verhoogde jaarprognose herhaalde.

Colruyt verliest 2,35 procent tot 145,15 euro. Het prijsvergelijkingsbeleid van de Halse groep wordt door de concurrenten op de korrel genomen. Door de prijsstijgingen die er zitten aan te komen voor tal van producten zal het voor Colruyt daarnaast moeilijker worden op een transparante manier duidelijk te maken dat het de laagste prijzen hanteert. KBCS-analiste Pascale Weber maakt zich ook wat zorgen over de ontwikkeling van de Belgische markt na de voorzichtige verwachtingen die Colruyt op de jaarvergadering gaf.

Op de brede markt wint Innogenetics 4,3 procent tot 6,30 euro. Het Gentse biotechbedrijf heeft een exclusief akkoord getekend met het Duitse AdnaGen voor de ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe kankertesten. Innogenetics verdeelde reeds de diagnosticaproducten voor borst- en darmkanker van AdnaGen.

Kankerdiagnostiek is een snel evoluerend en sterk groeiend segment binnen de in-vitro-diagnostiek. 'Kanker is een nieuwe ziektegebied voor Innogenetics. Dus in dat opzicht verwelkomen we het nieuws', reageert Christophe Van Vaeck van KBC Securities.

Bois Sauvage stijgt 0,25 procent tot 395 euro. De holding trekt haar belang in de vermogensbeheerder Bank Degroof op van 14,7 tot 17,3 procent.

De diepvriesgroentegroep Pinguin geeft 0,9 procent prijs tot 16,75 euro. Het publieke luik van de kapitaalverhoging in het kader van de overname van Lutosa gaat op 22 oktober van start. De voorwaarden zijn nog niet bekend.

Montea, de vastgoedbevak gespecialiseerd in logistiek en semi-industriele panden, maakte vanmorgen bekend een opslagplaats van 9.000 m2 in de buurt van de Noord-Franse stad Amiens te kopen. Montea investeert in totaal 3,7 miljoen euro in dit magazijn, waarvoor reeds een verhuurcontract is afgesloten. Montea staat 0,1 procent hoger op 31,82 euro.

Het is vandaag trouwens de laatste dag waarop aandelen van Artwork Systems kunnen ingebracht worden in het overnamebod van Esko Graphics.