De Europese aandelenindexen verliezen terrein. 'Een terugval was onvermijdbaar. De markten gingen de voorbije twee weken in rechte lijn omhoog en het is gezond dat er nu wat winsten genomen worden', zegt een aandelenstrateeg van Exane BNP Paribas.
De mijnaandelen staan onder aan de lijsten nadat het beurshuis Citigroup zijn advies voor de sector verlaagde.

De Stoxx50 zakt omstreeks 10.45 uur met 0,8 procent tot 3.892,07 punten. De EuroStoxx50 verliest 0,8 procent tot 4.437,81 punten.

Rio Tinto verliest 2,8 procent tot 4.436 pence en BHP Billiton 2,6 procent tot 1.831 pence. De mijnaandelen presteerden dit jaar al sterk. De combinatie van een stijgende vraag naar koper, zilver en co en beperkingen aan de productiezijde zorgden voor een stijging van de metaalprijzen, wat onmiddellijk tot uiting komt in de winstcijfers van de mijnbedrijven. Analisten van het beurshuis Citigroup menen dat het tijd is om winst te nemen en verlaagden hun advies voor de mijnbouwsector tot 'neutral'. 'Een puur tactische ingreep. We stellen onze winsten veilig en wachten tot het volgende geschikte moment om terug aandelen in te slaan.'

Telefonica imponeert voor de tweede dag op rij en stijgt 2,9 procent tot 21,27 euro. Donderdag steeg het aandeel al 7 procent nadat bekendraakte dat het telefoniebedrijf vanaf 2008 een hoger dividend zal uitkeren en dat de omzet de komende drie jaren met minstens 5 procent zal stijgen.

Northern Rock, dat van het faillissement werd gered door een noodingreep van de Bank of England, stijgt 5,4 procent tot 272 pence. Volgens de Britse krant Times heeft Virgin Group, het concern van Richard Branson, plannen om een meerderheidsbelang in de bank te kopen. Virgin Group staat vooral bekend voor zijn luchtvaarttak maar heeft ook een financiele afdeling, die hypotheken, kredietkaarten en allerhande verzekeringen verkoopt. Er circuleren ook al ruime tijd geruchten dat de durfkapitalist JC Flowers een overname overweegt.