BRUSSEL 09/10 (TIJD-NIEUWSLIJN) - Op Euronext Brussel koos de Bel20 dinsdag gezwind de weg omhoog. Een klim van een 1 procent brengt de index op amper 1 punt van de 4.500 puntengrens. Brussel was dinsdag een van de sterkst presterende beurzen in Europa.

De Bel20 won 1 procent op 4.499,07 punten. In de korf gingen 15 aandelen hoger en 4 lager.

De grootste procentuele winst was voor Agfa-Gevaert. Het aandeel van de Mortselse beeldvormingsgroep kreeg het sinds eind juli bijzonder zwaar te verduren, maar werd dinsdag opnieuw opgepikt. Het steeg 3 procent tot 13,95 euro.

De financials sloten comfortabel in de plus. Dexia steeg 1,1 procent tot 23,01 euro en Fortis steeg 0,9 procent tot 22,72 euro. Maandagavond raakte bekend dat het Fortis-consortium 86 procent van ABN AMRO in handen heeft. De aandeelhouders van de Nederlanse bank zijn massaal ingegaan op het overnamebod van de drie banken. Dinsdag liep de claimemissie van Fortis af. Als alles goed is gegaan, heeft Fortis iets meer dan 13 miljard euro opgehaald bij de eigen aandeelhouders. KBC, het derde financiele zwaargewicht in Brussel, sloot 1,3 procent hoger en sloot op 100,80 euro.

Inbev was opnieuw bovenaan de tabellen te vinden. De Leuvense brouwer won 1,8 procent tot 65,69 euro. Inbev is al een tijdje onderwerp van overnamegeruchten. Bovendien was er dinsdag consolidatienieuws in de sector. Het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse bierconcern SABMiller en de Amerikaans-Canadese biergroep Molson Coors gaan hun respectieve activiteiten in de VS fuseren. In de nieuwe joint venture MillerCoors zullen SABMiller en Molson Coors elk 50 procent van de stemrechten hebben, maar op basis van de economische waarde van de ingebrachte activa zal SABMiller 58 procent controleren en Molson Coors 42 procent.

Umicore schreef 0,1 procent bij op 178,02 euro. Nyrstar, de dochter van Umicore en Zinifex die over enkele weken naar de beurs trekt, maakte vanmorgen bekend twee managers met een rijke ervaring te hebben aangetrokken als niet-uitvoerende bestuurders. Het gaat om Roland Junck, voormalig CEO van Arcelor Mittal, en Ray Stewart, executive vice president finance en CFO van Belgacom.

Op de brede markt deed IPTE het goed. Na twee zwakkere weken knoopt het aandeel van de elektronicagroep weer aan met winst. IPTE steeg 2,8 procent tot 10,38 euro. Sinds begin mei is IPTE ruimschoots verdubbeld in waarde.

Het aandeel van de bouwgroep CFE wordt op 1 januari 2008 gesplitst in 20. Een bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering heeft daar maandag haar goedkeuring voor gegeven. CFE lanceert ook een aandeleninkoopprogramma. Het aandeel steeg 1,7 procent tot 1.494,99 euro.

Tessenderlo Chemie zoekt een partner voor zijn afdeling meststoffen en veevoeders op basis van fosfaten. Die markt lijdt aan overcapaciteit. Bovendien is de prijs van het fosfaaterts gevoelig gestegen. Dat zal het bedrijf vooral in 2008 voelen en dan is versterking nodig, zegt Frank Coenen, hoofd van de chemietak van TC in een interview met De Tijd. Hij wil ook de pvc-afdeling op het huidig niveau stabiliseren. Tessenderlo ging 0,4 procent lager op 42,96 euro.

Bank Degroof heeft het koersdoel voor het Luikse beeldserverbedrijf EVS verhoogd van 70 tot 76 euro. EVS kan daar voorlopig niet van profiteren en sloot 0,1 procent lager op 74,95 euro.

Een opvallende daler was ICOS Vision Systems. De producent van chipinspectiesystemen moest 6,2 procent afstaan tot 31,88 euro. In Nederland publiceerde de producent van halfgeleiderapparatuur Besi maandagavond een omzetwaarschuwing voor het derde kwartaal. Besi verwacht een omzetdaling van 13 procent. Omdat de redenen voor de omzetwaarschuwing deels bedrijfsspecifiek en deels gerelateerd waren aan de marktcondities, is het volgens analist Nico Melsens van KBC Securities nog onduidelijk of er ook voor het Leuvense ICOS gevolgen zijn.

Op Alternext, het semi-gereglementeerde segment, is het aandeel van het Brusselse internetagentschap Emakina met 20 procent gekelderd tot 8,80 euro. Het volume van 600 stukken is bijna drie maal hoger dan het daggemiddelde. Een duidelijke oorzaak voor de plotse koersdaling is er niet. Alternext is niet meteen de meest liquide markt op de beurs van Brussel.

Roel Verrycken

roel.verrycken@tijd.be

Koen Lambrecht

koen.lambrecht@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)