Wall Street is dinsdag licht hoger geopend. Toch blijven de winsten beperkt. Beleggers houden zich gedeisd in aanloop naar de notulen van de laatste Fed-vergadering, die pas twee uur voor het slot van de handel worden vrijgegeven.
Ook kijken ze uit naar cijfers van Alcoa, die nabeurs verschijnen.

Omstreeks 16.35 uur noteert de Dow 0,1% hoger op 14.059,02 punten. De breed samengestelde S&P 500 wint 0,1% op 1.554,10 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,04% bijschrijft op 2.788,41 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond staat 4/32 hoger op 97-17/32, bij een rendement dat terugzakt tot 4,51%. De euro noteert 0,1% hoger ten opzichte van de dollar op USD 1,4071. In Londen stijgt de olieprijs met 0,8% tot USD 79,62 per vat.

Binnen de Dow Jones neemt Microsoft (+1,6%) het voortouw onder de stijgers. Ook Alcoa (+1,3%) en Merck (+1,15%) behoren tot de grootste winnaars.

Nabeurs opent Alcoa traditiegetrouw als eerste onder de Dow-fondsen het cijferseizoen. Investeerders hopen uit de cijfers van de aluminiumproducent af te kunnen lezen hoe de winst zich ontwikkelt bij grote ondernemingen nu de economische groei in Amerika vertraagt.

Aan de dalende kant voeren Citigroup (-2,1%), Home Depot (-1,2%) en Wal-Mart (-0,6%) de lijst aan. Coca-Cola verliest 0,4%, na een adviesverlaging van Deutsche Bank van buy naar hold.

Elders op Wall Street staat ook Sprint Nextel (-2,6% op USD 18,02) in de belangstelling. Het op twee na grootste mobiele telecombedrijf van de Verenigde Staten maakte maandagavond laat bekend dat bestuursvoorzitter Gary Forsee opstapt. Het concern waarschuwde daarnaast dat het zijn verwachting voor de operationele omzet dit jaar niet haalt.

Beter vergaat het Yum Brands, dat 4,7% omhoog schiet. De eigenaar van fastfoodketens Taco Bell, Pizza Hut en KFC boekte een winststijging van 17% in het derde kwartaal. De omzet nam toe met 13%. De resultaten liggen boven de verwachtingen van analisten. Yum gaat bovendien tot USD 4 miljard aan aandelen inkopen in de komende twee jaar.

Ook Google krijgt de handen op elkaar. Maandag slechtte het aandeel voor het eerst in de geschiedenis de grens van USD 600. Vandaag krijgt het er 1,0% bij op USD 615,95. Om de omzet verder te laten stijgen gaat de internetzoekmachine video's van het eerder dit jaar overgenomen YouTube ook op andere websites laten zien.

Om 20.00 uur worden de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve gepubliceerd. Tijdens die vergadering, van 18 september, besloot de Fed zijn belangrijkste rentetarief voor het eerst in vier jaar tijd te verlagen. De korte rente werd verlaagd met vijftig basispunten. Beleggers hopen hints te vinden in de notulen over mogelijke verdere rentestappen.