Het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse bierconcern SABMiller en de Amerikaans-Canadese biergroep Molson Coors gaan hun respectieve activiteiten in de VS fuseren. In de nieuwe joint venture MillerCoors zullen SABMiller en Molson Coors elk 50 procent van de stemrechten hebben, maar op basis van de economische waarde van de ingebrachte activa zal SABMiller 58 procent controleren en Molson Coors 42 procent.
Dat blijkt uit een gezamenlijk persbericht van de twee groepen.

MillerCoors zal goed zijn voor een totaal biervolume van 81 miljoen hectoliter per jaar (pro forma) en een omzet van ongeveer 6,6 miljard dollar. De samensmelting van de Amerikaanse activiteiten zou voor zowat 500 miljoen dollar aan synergievoordelen opleveren, die vanaf het derde gezamenlijke jaar volop voelbaar zullen zijn.

Door het samenbrengen van hun Amerikaanse activiteiten willen SABMiller en Molson Coors hun positie in de VS verstevigen dankzij de grotere merkenportefeuille. Zij willen ook hun brouwerijennetwerk optimaliseren, de afstanden waarover het bier moet worden vervoerd verkleinen, en besparen op administratie en marketing.

In het eerste volledige boekjaar zouden de synergievoordelen 50 miljoen dollar bedragen, in het tweede jaar 400 miljoen dollar en in jaar drie 500 miljoen dollar. Om deze synergieen te realiseren worden wel eenmalige uitgaven verwacht van netto 450 miljoen dollar, waarvan 230 miljoen dollar aan kosten en 220 miljoen dollar aan investeringen.

De twee brouwers hopen de transactie, die vanaf het tweede volledige boekjaar winstverhogend zal zijn, af te ronden tegen eind 2007.