De Europese markten staan dinsdag overwegend op een bescheiden winst. Daarmee worden de verliezen van maandag deels weggewerkt. Veel richtinggevend nieuws is er niet, op enkele overnameberichten na. Northern Rock valt op met een stevige winst en in Amsterdam blinkt Hagemeyer uit.
De DJ Stoxx50 staat om 12.15 uur 0,2 procent hoger op 3.891,36 punten. De EuroStoxx50 staat dan zo goed als stabiel (-0,02%) op 4.435,15 punten. Londen presteert het best: de FTSE100 gaat 0,8 procent hoger. Parijs noteert stabiel (+0,03%), net als Frankfurt (-0,02%), terwijl Amsterdam er 0,4 procent bij doet.

De prijs voor een vat ruwe Brent-olie zakt voor de derde dag op rij en staat nu op 76,11 dollar. Hetzelfde geldt voor de euro. Een euro is 1,4035 dollar waard.

De Bel20 wint 0,4 procent op 4.472,13 punten. In de korf gaan 13 aandelen hoger en 6 lager.

De grootste procentuele winst is voor Agfa-Gevaert. Het aandeel van de Mortselse beeldvormingsgroep kreeg het sinds eind juli bijzonder zwaar te verduren, maar lijkt nu weer te worden opgepikt. Agfa-Gevaert stijgt 3 procent tot 13,95 euro.

De financials Dexia en Fortis maken vooral het mooie weer in Brussel. Dexia stijgt 1 procent tot 23 euro en Fortis stijgt 0,4 procent tot 22,60 euro. Maandagavond raakte bekend dat het Fortis-consortium 86 procent van ABN AMRO in handen heeft. De aandeelhouders van de Nederlanse bank zijn massaal ingegaan op het overnamebod van de drie banken. Vandaag loopt de claimemissie van Fortis af. Als alles goed verloopt heeft Fortis dan iets meer dan 13 miljard euro opgehaald bij de eigen aandeelhouders. KBC, het derde financiele zwaargewicht in Brussel, noteert 0,2 procent hoger op 99,68 euro.

Umicore gaat 0,2 procent hoger op 178,15 euro. Het aandeel van de materialengroep volgt de neerwaartse trend bij de grondstoffenaandelen, een gevolg van lagere marktprijzen voor diverse metalen. Nyrstar, de dochter van Umicore en Zinifex die over enkele weken naar de beurs trekt, maakte vanmorgen bekend twee managers met een rijke ervaring te hebben aangetrokken als niet-uitvoerende bestuurders. Het gaat om Roland Junck, voormalig CEO van Arcelor Mittal, en Ray Stewart, executive vice presicent finance en CFO van Belgacom.

Op de brede markt staat IPTE in de voorste gelederen. Na twee zwakkere weken knoopt het aandeel van de elektronicagroep weer aan met winst. IPTE stijgt 2 procent tot 10,30 euro. Sinds begin mei is IPTE ruimschoots verdubbeld in waarde.

Andere stijgers zijn Global Graphics (+5,6 procent tot 7,92 euro) en Spector (+2,4 procent tot 1,29 euro). Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van de fotogroep werd het vereiste quorum dinsdagmorgen niet bereikt. De volgende BAV heeft plaats op 6 november.

Het aandeel van de bouwgroep CFE wordt op 1 januari 2008 gesplitst in 20. Een bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering heeft daar maandag haar goedkeuring voor gegeven. CFE lanceert ook een aandeleninkoopprogramma. Het aandeel stijgt 1,7 procent tot 1.495,00 euro.

Tessenderlo Chemie zoekt een partner voor zijn afdeling meststoffen en veevoeders op basis van fosfaten. Die markt lijdt aan overcapaciteit. Bovendien is de prijs van het fosfaaterts gevoelig gestegen. Dat zal het bedrijf vooral in 2008 voelen en dan is versterking nodig, zegt Frank Coenen, hoofd van de chemietak van TC in een interview met De Tijd. Hij wil ook de pvc-afdeling op het huidig niveau stabiliseren. Tessenderlo gaat 0,2 procent lager op 43,06 euro.

Bij residentiële vastgoedbevak Aedifica vindt vandaag de algemene jaarvergadering plaats. Aedifica noteert in afwachting 1,4 procent hoger op 43,09 euro.

Bank Degroof heeft het koersdoel voor het Luikse beeldserverbedrijf EVS verhoogd van 70 tot 76 euro. EVS kan daar voorlopig niet van profiteren en staat 0,3 procent lager op 74,78 euro.

Een opvallende daler is ICOS Vision Systems. De producent van chipinspectiesystemen moet 5,5 procent afstaan tot 32,10 euro.

Northern Rock klimt in Londen 15,9 procent tot 200 pence. De door kredietproblemen geteisterde Britse bank heeft bevestigd dat ze samen met de Bank of England, het Britse ministerie van Financiën en de Financial Services Authority ook garant staat voor het geld van klanten dat na 19 september werd gestort. Het aandeel verloor dit jaar wel al 84 procent van zijn waarde.

In Amsterdam gaat alle aandacht naar Hagemeyer. Het Franse Sonepar doet een indicatief bod van 4,25 euro per aandeel op het Nederlandse handelshuis. Sonepar heeft Hagemeyer maandag op de hoogte gebracht van zijn plan om een bod uit te brengen op de onderneming. Het heeft daarbij de raad van bestuur en raad van commissarissen uitgenodigd voor een gesprek. Het wil tijdens de gesprekken nagaan of het bod steun en aanbeveling kan vinden bij de beide raden. Het bedrijf zegt een gegarandeerde financiering te hebben van een 'gereputeerde bank'. Het AEX-lid stijgt 6,5 procent tot 4,43 euro.

Het Britse oliebedrijf Burren Energy spurt 18 procent hoger tot 1.092 pence na een overnamebod van het Italiaanse Eni van 1.050 pence per aandeel.

Nog in het VK wint Carpetright 5 procent tot 1.219 pence. De grootste tapijtverdeler van het land ontving een bod van topman en stichter Philip Harris dat de groep waardeert op 849 miljoen pond.

Alitalia doet er 3 procent bij tot 0,84 euro. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij gaat overnameonderhandelingen hervatten met Air France-KLM, Lufthansa, TPG en drie andere partijen.

Het Franse tv-bedrijf Societe Television Francaise 1 doet er 8,7 procent bij tot 20,60 euro. M6-Metropole Television klimt 11 procent tot 23,38 euro. Beide aandelen profiteren van een bericht in de Franse krant Les Echos dat de regering een wet voorbereidt die meer reclame op televisie toestaat en de regels over het aantal Franse programma's versoepelt.