Op Euronext Brussel staat de Bel20-index in de vroege handel op winst. De Brusselse graadmeter presteert daarmee beter dan de andere Europese indexen. Dat is te danken aan de financiele zwaargewichten Fortis en Dexia.
Elders in Europa staan de financials onder druk, onder meer wegens nieuwe kredietzorgen. Voor opvallende bewegingen in Brussel zorgen Agfa-Gevaert en ICOS Vision.

Na een uur handel noteert de Bel20 0,3 procent hoger op 4.465,99 punten. In de korf gaan 11 aandelen hoger en 8 lager.

De grootste procentuele winst is voor Agfa-Gevaert. Het aandeel van de Mortselse beeldvormingsgroep kreeg het sinds eind juli bijzonder zwaar te verduren, maar lijkt nu weer te worden opgepikt. Agfa-Gevaert stijgt 2,6 procent tot 13,90 euro.

De financials Dexia en Fortis maken vooral het mooie weer in Brussel. Dexia stijgt 0,9 procent tot 22,98 euro en Fortis stijgt 0,7 procent tot 22,67 euro. Maandagavond raakte bekend dat het Fortis-consortium 86 procent van ABN AMRO in handen heeft. De aandeelhouders van de Nederlanse bank zijn massaal ingegaan op het overnamebod van de drie banken. Vandaag loopt de claimemissie van Fortis af. Als alles goed verloopt heeft Fortis dan iets meer dan 13 miljard euro opgehaald bij de eigen aandeelhouders. KBC, het derde financiele zwaargewicht in Brussel, noteert 0,3 procent hoger op 99,83 euro.

Umicore gaat 0,8 procent lager op 176,41 euro. Het aandeel van de materialengroep volgt de neerwaartse trend bij de grondstoffenaandelen, een gevolg van lagere marktprijzen voor diverse metalen. Nyrstar, de dochter van Umicore en Zinifex die over enkele weken naar de beurs trekt, maakte vanmorgen bekend twee managers met een rijke ervaring te hebben aangetrokken als niet-uitvoerende bestuurders. Het gaat om Roland Junck, voormalig CEO van Arcelor Mittal, en Ray Stewart, executive vice presicent finance en CFO van Belgacom.

Op de brede markt staat IPTE in de voorste gelederen. Na twee zwakkere weken knoopt het aandeel van de elektronicagroep weer aan met winst. IPTE stijgt 2,9 procent tot 10,39 euro. Sinds begin mei is IPTE ruimschoots verdubbeld in waarde.

Het aandeel van de bouwgroep CFE wordt op 1 januari 2008 gesplitst in 20. Een bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering heeft daar maandaag haar goedkeuring voor gegeven. CFE lanceert ook een aandeleninkoopprogramma. Het aandeel stijgt 1,8 procent tot 1.495,90 euro.

Tessenderlo Chemie zoekt een partner voor zijn afdeling meststoffen en veevoeders op basis van fosfaten. Die markt lijdt aan overcapaciteit. Bovendien is de prijs van het fosfaaterts gevoelig gestegen. Dat zal het bedrijf vooral in 2008 voelen en dan is versterking nodig, zegt Frank Coenen, hoofd van de chemietak van TC in een interview met De Tijd. Hij wil ook de pvc-afdeling op het huidig niveau stabiliseren. Tessenderlo noteert 0,2 procent hoger op 43,20 euro.

Bij residentiële vastgoedbevak Aedifica vindt vandaag de algemene jaarvergadering plaats. Aedifica noteert in afwachting 2,05 procent hoger op 43,38 euro.

Bank Degroof heeft het koersdoel voor het Luikse beeldserverbedrijf EVS verhoogd van 70 tot 76 euro. EVS kan daar voorlopig niet van profiteren en staat 0,1 procent lager op 74,92 euro.

Een opvallende daler is ICOS Vision Systems. De producent van chipinspectiesystemen moet 4,4 procent afstaan tot 32,47 euro.