BRUSSEL 04/10 (TIJD-NIEUWSLIJN) - De Amerikaanse aandelenmarkten eindigden rond de slotniveau's van de dag voordien. Beleggers deden het kalmpjes aan in afwachting van de werkgelegenheidscijfers die vandaag worden bekendgemaakt. Die kunnen helpen aantonen of de economie in de VS de kredietstorm heeft doorstaan.

De Dow Jones sloot 0,4 procent hoger op 13.974,31 punten. De Nasdaq-beurskorf ging de dag 0,2 procent hoger uit op2.733,57 punten.

Voor beleggers was hetvooral wachten geblazen op de werkgelegenheidscijfers voor september die vandaag worden bekendgemaakt. Die data kunnen een indicatie geven van de impact die de recente kredietcrisis heeft gehad op de Amerikaanse economie.

Blijken de cijfers tegen te vallen, dan nemen de kansen toe dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, later deze maan de rente zal verlagen. Maar volgens sommige handelaars zit zo'n renteverlaging al in de aandelenkoersen verwerkt.

Aan de vooravond van die belangrijke jobcijfers kreeg Wall Street gisteren alvast twee ontgoochelende macro-economische cijfers te verwerken Enerzijds bleken de fabrieksorders in augustus zwaarder te zijn gedaald dan was verwacht. Anderzijds bleek het aantal wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen sterker te zijn gestegen dan voorspeld.

De bedrijven uit de energie- en nutssector behoorde gisteren tot de best presterende aandelen op Wall Street nadat American Electric Power zijn winstverwachting verhoogde.

Het bedrijf verwacht dat de winst tot 2010 met 5 tot 9 procent zal aandikken, terwijl eerder een groei met 5 tot 7 procent in het vooruitzicht was gesteld. Het nieuws stuurder het aandeel 1,3 procent hoger tot 48,03 dollar.

Sectorgenoot Allegheny Energy won 2,9 procent tot 54,96dollar nadat het zijn beleggers had beloofd een dividend van 15 dollarcent per aandeel uit te keren.

Constellation Brands, 's werelds grootste wijnmaker, sloot 1,5 procent hoger op 25dollar. De groep, die ook het biermerk Corona in handen heeft, boekte een beter dan verwachte omzet van 72,1 miljoen dollar. Constellation verhoogde daarop zijn winstverwachting voor dit jaar van 1,40 naar 1,42 dollar per aandeel.

Hotelketen Marriott International kreeg dan weer een klap van 4,7 procent op 44,32 dollar. De grootste hotelgroep ter wereld liet weten volgend jaar een winst tussen de 2,1 en de 2,25 dollar per aandeel te zullen boeken, minder dan analisten hadden verwacht.

Opvallende daler was NutriSystem, dat zijn beurswaarde met maar liefst 33,6 procent zag afnemen tot31,59 .dollar. Beleggers dumpen het aandeel nadat de specialist in afslankmethodes voor mensen die met overgewicht kampen een winstwaarschuwing de wereld had ingestuurd.

Pieter Suy

pieter.suy@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)