De Europese beurzen volgden donderdag grotendeels hetzelfde scenario als de voorbije dagen. De bankaandelen boekten opnieuw flinke winsten omdat beleggers ervan uitgaan dat de kredietcrisis de resultaten niet al te zwaar heeft geschaad. De mijnwaarden gingen dan weer wel achteruit.


De DJ Stoxx50 eindigde 0,2 procent hoger op 3.874,79 punten. De DJ EuroStoxx50 verloor 0,3 procent op 4.420,39 punten. In Londen won de FTSE100-index 0,2 procent, terwijl de DAX-beursgraadmeter in Frankfurt 0,1 procent achteruitging.

Eens te meer stonden de bankaandelen vandaag in de kijker. Beleggers vertrouwen er meer en meer op dat de markten het ergste van de kredietcrisis wel achter de rug hebben. Dat de Europese Centrale Bank de rente zoals verwacht ongewijzigd hield op 4 procent gaf de markten nog een extra duwtje in de rug.

De Britse hypotheekverschaffer Northern Rock, een van de bekendste slachtoffers van de kredietcrisis, veerde met 6,5 procent op tot 161,7 pence. Het Amerikaanse Citigroup is bereid met ruim 5 miljard pond over de brug te komen om een overnamebod op de bank te financieren.

In Amsterdam werd de handel in het aandeel ABN AMRO (+0,6 procent op 37,72 euro) opgeschort nadat het bod van het Britse Barclays afliep. Het concurrerende bod van het bankentrio rond Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander loopt vrijdagmiddag ten einde. De meeste waarnemers gaan ervan uit dat het Fortis-trio het zal halen in de biedstrijd.

Volgens waarnemers kan Barclays na het ABN AMRO-debacle nu zelf een overnameprooi worden. Als geïnteresseerde partijen worden Bank of America en Standard Charter genoemd. Barclays eindigde de dag 2,3 procent hoger op 655 pence.

De mijnbouwwaarden verloren dan weer terrein nadat er een abrupt einde kwam aan een drie dagen durende rally van de koperprijzen. Handelaars vrezen dat de vraag naar koperproducten in de Verenigde Staten zal afnemen. De VS zijn na China de grootste verbruiker van koper.

BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwgroep, daalde met 2,6 procent tot 1.702 pence. Anglo American verloor 1,5 procent op 3.248 pence.

Het Finse Stora Enso, de grootste papierproducent ter wereld, zakte met 5,5 procent tot 12,64 euro. Deutsche Bank plaatste het aandeel op zijn verkooplijst omdat het van mening is dat de concurrentiekracht van de Europese papiersector flink aan het afnemen is.

In Madrid bleef de goedkopevluchtenmaatschappij Vueling onveranderd op 8 euro. Vueling, dat ook vanuit Zaventem opereert, was sinds maandag al ruim een kwart van zijn beurswaarde verloren nadat het een nieuwe winstwaarschuwing had gegeven.