In New York noteren de belangrijkste indices op Wall Street donderdagochtend vlak. Een licht hogere opening werd tenietgedaan door een sterker dan verwachte daling van de de fabrieksorders.


Maar bovenal kijken beleggers uit naar cijfers over de banengroei die voor morgen op de rol staan. Zij stellen dat deze gegevens cruciaal zullen zijn voor het volgende rentebesluit van de Federal Reserve, aan het einde van de maand.

Vanmiddag liet de Europese Centrale Bank de rente onveranderd op 4,00%, conform de verwachting van economen. Ook de Bank of England stelde handelaren niet voor verrassingen door de toonaangevende reporente op 5,75% te laten.

De fabrieksorders in augustus zijn met 3,3% harder gedaald dan verwacht, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Commerce Department. Economen gepolst door Bloomberg hadden gerekend op een afname van 2,8%. In juli stegen de fabrieksorders nog met 3,4%.

Voorbeurs werd bekend dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering sterker is gestegen dan economen hadden voorzien. Uit cijfers van het Amerikaanse Labor Department kwam naar voren dat het aantal aanvragen toenam met 16.000 ten opzichte van een week eerder, naar 317.000. Economen hadden gerekend op een toename van 12.000 aanvragen.

Omstreeks 16.30 uur koerst de Dow 0,05% lager op 13.961,47 punten. De breed samengestelde S&P 500 noteert dan onveranderd op 1.539,37 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,2% inlevert tot 2.723,52 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond gaat 3/32 hoger op 98-02/32, bij een rendement van 4,42%. De euro klimt 0,4% ten opzichte van de dollar op USD 1,4148. Op de termijnmarkt in New York zakt de olieprijs met 1,2% tot USD 78,95 per vat.

Binnen de Dow Jones staan tussentijds 19 fondsen hoger en 11 lager. Lijstaanvoerders zijn Pfizer (+1,2%) en United Technologies (+0,75%). Ook Citigroup (+0,6%) gaat voor de vierde dag op rij hoger. Grootste dalers zijn Caterpillar en Intel met respectievelijk minnen van 1,1% en 0,8%.

Op bedrijfsniveau verliest Marriott International, eigenaar van de gelijknaminge hotelketen, 2,6%. Het bedrijf gaf tijdens de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers een bandbreedte voor de winst exclusief posten voor volgend jaar af die onder de gemiddelde verwachting van analisten uitkwam.

Het aandeel NutriSystem maakt een vrijval: tussentijds verliest de koers ruim 31% van zijn waarde. Beleggers doen massaal het aandeel van de hand van het bedrijf dat zich bezighoudt met afslankmethodes voor mensen met overgewicht. De oorzaak van de koersdaling is een winstwaarschuwing voor de afgelopen periode.