De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, conform de verwachting van economen, het rentetarief gehandhaafd op 4 procent. Marktpartijen wachten op de toelichting op het rentebesluit van ECB-voorzitter Jean Claude Trichet, later vandaag tijdens een persconferentie.

In juni dit jaar werd het belangrijkste rentetarief voor het laatst verhoogd met 25 basispunten tot de huidige 4 procent.

Tijdens de speech van Trichet wordt gelet op de termen die de bankpresident gebruikt. Daarnaast is de markt gespitst op geluiden over de crisis op de kredietmarkten.

Wanneer Trichet tijdens zijn toespraak het begrip 'strong vigilance' gebruikt, volgt bij de volgende bijeenkomst van de centrale bankpresidenten meestal een renteverhoging. Gebruikt hij echter de term 'closely monitoring', dan wordt bij het daaropvolgende rentebesluit de rente niet opgeschroefd.

Analisten geraadpleegd door Bloomberg gingen er vandaag al vanuit dat de ECB de rente zou handhaven op het huidige niveau. In totaal zette slechts ee n van de 55 geraadpleegde analisten in op een verhoging met 25 basispunten. Geen enkele analist voorspelde een verlaging van het tarief.

Ook Rabo-economen gingen uit van een handhaving van het huidige tarief. Ze stellen dat het waarschijnlijk is dat de ECB tijdens de persconferentie duidelijk haar zorgen zal uiten over de inflatierisico's die op de loer liggen.

'Nu er bovendien voorzichtige tekenen zijn dat een aantal financiele markten zijn gestabiliseerd roept dit de vraag op of Trichet nog steeds bereid zal zijn om, zoals hij in de vorige persconferentie aangaf, de tijd te nemen om de gevolgen van de marktontwikkelingen te analyseren', zo geeft Rabo aan.

De ECB handhaafde vandaag overigens ook de deposito-rente en marginale beleningsrente, op respectievelijk 3 procent en 5 procent. De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB.

De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Het eerstvolgende rentebesluit van de ECB is op 8 november 2007.