Op de Europese beurzen geldt vandaag hetzelfde scenario als dinsdag en woensdag. De bankaandelen prijken bovenaan omdat het stilaan duidelijk wordt dat de impact van de kredietcrisis op de bankresultaten niet dramatisch is.
De indexen noteren evenwel op een klein verlies. Ook woensdag veranderden de indexen weinig. 'De markt is heel wat verbeterd maar blijft fragiel', stelt een fondsbeheerder.

Beleggers wachten op de publicatie van het banenrapport in de VS op vrijdag. Later vandaag maken de Bank of England en de Europese Centrale Bank nog hun rentebesluit bekend.

De Stoxx50 zakt omstreeks 10.45 uur 0,1 procent tot 3.863,34 punten. De Eurostoxx50 verliest 0,3 procent tot 4.407,79 punten.

In de top vijf van de Stoxx50 staan enkel financiele aandelen. Royal Bank of Scotland gaat 3,1 procent omhoog tot 571 pence. Fortis volgt met 2,9 procent winst tot 21,53 euro en Societe Generale stijgt met 1,8 procent tot 126,59 euro.

Het Nederlandse Aegon stijgt 2,6 procent tot 13,81 euro. Aegon verzekerde beleggers er vandaag nog eens van dat het geen last heeft gehad van de ontwikkelingen op de Amerikaanse subprime hypotheekmarkt. Michiel van Katwijk, executive vice president en treasurer, zei dat Aegon met zijn investeringen verder opschuift richting subprime-investeringen met een lager risico en een hogere kwaliteit.

In Londen stijgt Northern Rock 9,9 procent tot 167,08 pence. Citigroup is bereid met meer dan 5 miljard Britse pond over de brug te komen om een overnamebod op de bank te financieren. Er zouden ondertussen nog minstens 4 partijen in de running zijn, waaronder JC Flower en Cerberus. Drie grote investeringsfondsen melden voorts dat ze in totaal een belang van 9,6 procent in de bank hebben genomen.

De mijnaandelen bengelen onderaan de lijsten als gevolg van de dalende metaalprijzen. Rio Tinto verliest 2,5 procent tot 4.102 pence en BHP Billiton 2,2 procent tot 1.708 pence.

Stora Enso, de grootste papierproducent ter wereld, zakt 4,5 procent tot 12,80 euro. 'De concurrentiekracht van Europese papierbedrijven heeft een serieuze klap gekregen op de exportmarkten. Bovendien zullen de papierprijzen in Europa volgend jaar hoogstens stabiel blijven', schrijft een analist van Deutsche Bank. Hij verplaatst het aandeel van de koop- naar de verkooplijst.

Abott Group wint 20 procent tot 350 pence. De Financial Times meldde dat durfkapitalist 3i een bod uitbrengt van 375 pence per aandeel op het oliedienstenbedrijf. Het bod waardeert Abott op 870 miljoen Britse pond.