De Amerikanse aandelenmarkten zijn woensdag met verlies de dag uitgegaan. Vooral de aandelen uit de chipsector moesten het ontgelden na een reeks adviesverlagingen. Beleggers houden verder hun adem in voor nieuwe jobdata die vrijdag worden bekendgemaakt.
De Dow Jones-index sloot 0,6 procent lager op 13.967,97 punten. De technologierijke Nasdaq-beurskorf leed een verlies van 0,6 procent op 2.729,43 punten. Vooral de aandelen uit de technologiesector kregen hetzwaar te verduren.

Micron, de op twee na grootste producent van geheugenchips, donderde met 8,9 procent omlaag tot 10,74 dollar. Het bedrijf had dinsdag na beurstijd een verlies van 21 dollarcent per aandeel bekendgemaakt voor zijn vierde kwartaal. Daarmee deed het bedrijf het slechter dan analisten hadden voorspeld.

Intel, de grootste chipbouwer ter wereld, en concurrent Advanced Micro Devices (AMD), stonden dan weer onder druk nadat het beurshuis Morgan Stanley waarschuwde voor een prijzenoorlog tussen beide ondernemingen omdat hun voorraden flink aan het stijgen zijn. Intel verloor 2,4 procent op 25,75 dollar. AMD bleef buiten schot met een winst van 0,6 procent op 13,28 dollar.

Ondertussen blijven beleggers vol spanning wachten op de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers die vrijdag worden bekendgemaakt. Blijken die jobdata tegen te vallen, dan kan dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, ertoe aanzetten om later deze maand opnieuw de rente te verlagen. Een beter dan verwachte indicator voor het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse dienstensector kon de markten nauwelijks opbeuren.

Zakenbank Bear Stearns verloor 0,2 procent op 128,28 dollar. De malaise op de Amerikaanse huizenmarkt dwingt de groep om in totaal 310 banen te schrappen bij zijn hypotheekafdeling.

Beter verging het GM, dat een winst van 1,2 procent boekte op 37,49 dollar nadat analisten van Banc of America hun advies voor de autoconstructeur hadden opgetrokken. Dinsdag was het aandeel ook al met 2,8 procent de hoogte ingegaan. Sectorgenoot Ford verloor dan weer 1,6 procent op 8,43 dollar.

Het biotechnologiebedrijf ImClone boekte een wint van 3,3 procent op 43,42 dollar. Het bedrijf liet gisteren weten dat de Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse regulator voor de geneesmiddelenindustrie, zijn fiat heeft gegeven voor een ruimer gebruik van een geneesmiddel tegen darmkanker.