De Europese bankaandelen stonden alweer bovenaan de koerstabellen. De sfeer zit er in nu duidelijk geworden is dat de impact van de kredietcrisis op de bankresultaten niet dramatisch is. Vooral de Britse banken gingen fors omhoog waardoor de Footsie met 0,5 procent steeg. De winst van de Stoxx50 bleef beperkt tot 0,1 procent. De index eindigde op 3.868,06 punten.
Sinds UBS en Citigroup begin deze week duidelijkheid verschaften over de impact van de kredietcrisis op hun resultaten, is beleggen in de financiële sector weer populair. 'De banken laten in hun kaarten kijken en maken duidelijk in hoeverre ze getroffen zijn. We hoeven nu niet langer te gokken. De risico-aversie onder beleggers daalt, gewoon omdat we nu zekerheid hebben', zegt Arthur van Slooten, aandelenstrateeg bij Societe Generale. 'Het wordt duidelijk dat geen enkele grote instelling echt in de problemen komt.'

Fondsbeheerders waarschuwen wel voor overdreven optimisme. 'De vraag is of we nu de crisis niet te snel aan het vergeten zijn. We moeten opletten dat het optimisme niet omslaat in euforie,' klinkt het.

Deutsche Bank steeg 2,1 procent tot 95,50 euro. Door de crisis van de voorbije twee maanden neemt de Duitse bankgroep voor 2,2 miljard euro waardeverminderingen in de boeken op. Toch rekent het management erop dat de nettowinst in het derde kwartaal meer dan 1,4 miljard euro zal bedragen. Het bedrijf bevestigde tevens de doelstellingen voor 2008.

HSBC, Europa's grootste bank, won 2,6 procent tot 935,5 pence. HBOS steeg 3,2 procent tot 980 pence. 'De Britse banken zijn te zwaar gestraft de voorbije maanden. De consumentenleningen en deposito's groeien nog steeds snel', schreef een analist.

Het door de kredietcrisis zwaar getroffen Northern Rock schoot 11,9 procent hoger tot 151,8 pence. Het bedrijf heeft, naast Merrill Lynch, nu ook Citigroup aangesteld om een geschikte koper te zoeken. Volgens de Financial Times, die geen bronnen noemt, heeft sectorgenoot JC Flowers & Co. zich verzekerd van ongeveer 15 miljard pond aan fondsen om een overname van Northern Rock te kunnen financieren.

Lagardere, actief in de uitgeverij-, technologie- en defensiesector, donderde 5,4 procent lager tot 58,45 euro. Volgens de krant Le Figaro, die zich baseert op een document van de Franse beurswaakhond AMF, zouden managers bij Lagardere en DaimlerChrysler ,twee grootaandeelhouders van EADS, zich schuldig gemaakt hebben aan handel met voorkennis. Zij zouden aandelen van EADS verkocht hebben zodra ze op de hoogte waren van vertragingen bij de ontwikkeling van de nieuwe superjumbo van Airbus, de A380.

In Amsterdam zakte TomTom 5,9 procent tot 51,02 euro. Eric De Graaf, analist bij Petercam, meent dat de overname van de Belgische kaartenmaker Tele Atlas nog niet in kannen en kruiken is. Hij vreest dat de aangekondigde overname van concurrent Navteq door Nokia voor de omstandigheden heeft veranderd. De Graaf vermoedt dat ook Garmin, Motorola of Sony-Ericsson zich kunnen moeien en dat er zo een biedingsoorlog kan ontstaan.

Sodexho Alliance, de op één na grootste cateraar ter wereld, steeg 3,9 procent tot 51,11 euro na de bekendmaking van sterke omzetcijfers over het vierde kwartaal.