Euronext Brussel ging net als de andere Europese beurzen licht hoger. De banken bleven net als dinsdag in trek.

De Bel20 won 0,3 procent tot 4.379,70 punten. De korf der steraandelen telde 10 stijgers, 8 dalers en Belgacom sloot onveranderd op 31,96 euro.
De financiele zwaargewichten noteerden verdeeld. Dexia (+0,9% tot 22,31 euro) en KBC (+1,3% tot 99,19 euro) gingen net als hun Europese sectorgenoten hoger. Beleggers hopen dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is. Het beurshuis UBS heeft op basis hiervan zijn koersdoel voor Dexia opgetrokken tot 23 euro. Het neutral-advies blijft echter behouden wegens de recente goede prestatie van het aandeel.

Fortis, dat dinsdag 2,3 procent duurder was geworden, speelde 1,4 procent kwijt tot 20,92 euro. Het inschrijvingsrecht om nieuwe Fortis-aandelen te kopen tegen 15 euro zakte 5,3 procent tot 3,89 euro. Arbitrage in het aandeel en het inschrijvingsrecht bezorgden Euronext Brussel een recordomzet. De handel in het aandeel en het recht was goed voor 664 miljoen euro. De Europese Commissie heeft de geplande overname van delen van de Nederlandse bankgroep ABN AMRO door Fortis onder voorwaarden goedgekeurd. Fortis moet van de Commissie de factoringdochter van ABN AMRO volledig afstoten. Ook de Nederlandse afdeling zakenbankieren zal Fortis ten dele van de hand moeten doen. Fortis heeft samen met het Spaanse Santander en de Britse Royal Bank of Scotland (RBS) een bod van ruim 70 miljard euro op ABN AMRO gedaan. Twee weken geleden zette de Commissie het licht al op groen voor Santander en RBS.

Mobistar was binnen de Bel20 de grootste stijger met een winst van 2,9 procent tot 59,55 euro. Het aandeel herstelde daarmee deels van de twee opeenvolgende flinke verliesbeurten op maandag (-3,3%) en dinsdag (-2,4%). Het beurshuis Lehman Brothers verlaagde maandag zijn advies voor de mobiele operator.

Umicore won 2 procent tot 175,9 euro. Umicore en Zinifex hebben het startschot gegeven voor de beursgang van hun gezamenlijke zinkdochter Nyrstar. De beursintroductie is gepland voor de komende weken op Euronext Brussel. Hoeveel aandelen Nyrstar zullen worden verkocht en wat de prijsvork zal zijn, ligt nog niet vast.

Omega Pharma noteerde 0,2 procent lager op 62,67 euro. De intekenperiode voor de beursgang van Arseus, de afdeling van Omega Pharma die diensten en producten levert aan medische beroepen, is vervroegd afgesloten. De eerste notering van Arseus op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam is gepland voor 5 oktober. Voorts blijkt dat Marc Coucke, de referentieaandeelhouder van Omega Pharma, zijn belang in Omega heeft verminderd van 30,24 tot 28,54 procent. Hij verkocht aandelen om in te tekenen op de beursgang van Arseus.

Op de brede markt maakte de chemiegroep Tessenderlo het mooie weer. Tessenderlo kreeg het vorige week hard te verduren - de koers daalde 9,5 procent - maar wordt sinds deze week weer opgepikt. Het aandeel steeg met 2,1 procent tot 43 euro.

Telenet stijgt met 1,5 procent tot 24,68 euro. Het aandeel profiteerde van mededelingen over de expansie die eind vorige week op de kabelconferentie in Barcelona werden gedaan. Het Mechelse kabelbedrijf vormt een tiental winkels uit zijn dealernetwerk om tot Telenet Centers, investeert dit jaar 3 miljoen euro in de klantenzorg en plant binnenkort hogedefinitie-tv (hdtv) te lanceren. Ondertussen bleek dat het belang van Liberty Global in Telenet is gestegen tot meer dan 50 procent.

Hekkensluiter was eens te meer de Waalse producent van implantaten IBt. Een kleine week geleden meldde IBt een punt te zetten achter de activiteiten in de VS en sindsdien is het vertrouwen in het Waalse bedrijf helemaal zoek. IBt zakte nog maar eens 4,4 procent tot 4,17 euro.

Verder stond het vastgoed onder druk. Wereldhave Belgium verloor 3 procent tot 57,89 euro, Banimmo liet 3,4 procent liggen op 19,75 euro en Intervest Offices zakte 2,5 procent tot 28,52 euro. Leasinvest speelde 1,8 procent kwijt op 71,25 euro, Immobel verloor 1,3 procent tot 37,50 euro en Atenor ging 0,9 procent lager tot 43,99 euro. Cofinimmo beperkte de schade tot een verlies van 0,5 procent tot 126,65 euro. De analisten zagen geen reden voor de daling van de sector.

Op de fixingmarkt zakte Floridienne 2,5 procent tot 117 euro. De raad van bestuur Floridienne zegt een neutrale houding aan te nemen in het geschil over de verkoop van een aandelenpakket in de chemie- en agroholding uit Waterloo.