De Europese Commissie (EC) heeft groen licht gegeven voor de plannen van het Belgisch-Nederlandse Fortis om bepaalde onderdelen van ABN AMRO over te nemen. Dat is woensdag bekendgemaakt middels een persbericht.
'Aan dit besluit van de Commissie is de voorwaarde verbonden dat de factoringdochter van ABN AMRO volledig en de Nederlandse divisie zakenbankieren ten dele wordt afgestoten', zo schrijft de EC.

De Europese Commissie stelde de goedkeuring eind september met tien dagen uit omdat zij problemen zag bij Fortis op gebied van mededinging op de Nederlandse markt voor commercial banking. Fortis heeft toen aan de commissie voorgesteld om, bij de overname van ABN AMRO een aantal onderdelen te verkopen.

Fortis stelde toen voor om de Hollandse Bank Unie, dat opereert als een onafhankelijke zakenbank met een eigen bankvergunning, van de hand te doen. Verder deed Fortis het voorstel om dertien advieskantoren en twee Corporate Client Units te vekopen.

Door de goedkeuring voor Fortis is een belangrijke hobbel genomen in het overnameproces. De bankengroep, dat bestaat uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander heeft een bod uitgebracht van EUR 71,1 miljard op alle aandelen van ABN AMRO. Het bod loopt aanstaande vrijdag om 15.00 af.

Het consortium is in een biedingsstrijd verwikkeld met Barclays, dat een bod heeft uitstaan van EUR 61,3 miljard op de bank. De markt rekent erop dat het consortium als winnaar uit de bus komt omdat het prijsverschil bijna EUR 10 miljard bedraagt.