Fusie Suez/GdF uitgesteld tot juni 2008
Het huwelijk tussen Suez en Gaz de France (GdF) zit weer in woelig vaarwater. Volgens de website van het Franse magazine Challenges bestaat de kans dat de fusie tussen de twee energiegroepen, die voorzien is voor het eerste kwartaal van 2008, wordt uitgesteld tot de maand juni of nog later.
De redenen voor het uitstel zouden zowel van wettelijke, sociale als boekhoudkundige aard zijn. De schuld dient dit keer niet gezocht bij Suez Environnement, waarvan de beursgang de hele fusie behoorlijk ingewikkeld maakt, maar bij de referentieaandeelhouder die de Franse staat is.

De Franse president Nicolas Sarkozy had de publicatie beloofd van het decreet betreffende de privatisering van GdF, een absolute voorwaarde voor de fusie. Maar sinds 3 september, de dag waarop de toplui Gerard Mestrallet (Suez) en Jean-Francois Cirelli (GdF) de fusie aankondigden, is dat nog steeds niet gebeurd.

Volgens bronnen die Challenges niet vernoemt, zou het wel eens tot na Kerstmis kunnen duren vooraleer het decreet wordt gepubliceerd. Sarkozy zit volop in discussie met de vakbonden over de speciale pensioenregimes en de sociale zekerheid, en vreest dat het privatiseringsdecreet wel eens een vonk zou kunnen geven.

Challenges voegt eraan toe dat de vakbonden niet zinnens zijn een ondernemingsraad bijeen te roepen zolang zij niet het volledige fusieproject onder ogen hebben. Het uitstel van het privatiseringsdecreet zou echter de inzet kunnen zijn van de komende sociale verkiezingen van december.

Bovenop deze sociale kwestie komt een boekhoudkundige probleem. Als de fusie voor 31 december 2007 officieel wordt, zal de Franse marktenautoriteit AMF (Autorite des marches financiers francaise) zich tevredenstellen met halfjaarlijkse rekeningen. Maar als de fusie pas in 2008 plaatsvindt, zal ze jaarrekeningen over 2007 eisen en het zal heel wat weken duren vooraleer deze beschikbaar zijn.

Deze potentiele vertragingen verzinken echter in het niets bij de problemen qua regelgeving die de fusie stelt, in het bijzonder wat Suez Environnement betreft. De vergunningen in de Verenigde Staten zouden immers moeten hernieuwd worden, wat zes tot twaalf maanden in beslag zou kunnen nemen. 'Zou deze fusie soms vervloekt zijn?' vraagt Challenges zich af.