In lijn met de andere Europese beurzen begon Euronext Brussel vandaag licht hoger aan de handelsdag. Maar na 50 minuten is de winst van de Bel20 bijna helemaal weggesmolten, vooral onder invloed van Fortis en de telecomwaarden. Umicore gaat hoger nu het startschot voor de beursintroductie van zinkdochter Nyrstar is gegeven.

Na 50 minuten handel noteert de Bel20 bijna stabiel (+0,04%) op 4.365,66 punten. De korf der steraandelen telt 10 stijgers en 8 dalers; Colruyt staat onveranderd op 149 euro.

De financiele zwaargewichten noteren verdeeld. Dexia (+1,1% tot 22,36 euro) en KBC (+0,2% tot 98,13 euro) gaan net als hun Europese sectorgenoten hoger. Beleggers speculeren dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is. Het beurshuis UBS heeft op basis hiervan zijn koersdoel voor Dexia opgetrokken tot 23 euro. Het neutral-advies blijft echter behouden wegens de recente goede prestatie van het aandeel. Fortis, dat dinsdag 2,3 procent sterker was geworden, moet 1,4 procent afstaan tot 20,93 euro.

Ook de telecomwaarden staan onder druk, naar het voorbeeld van hun sectorgenoten elders in Europa. Belgacom verzwakt 0,7 procent tot 31,75 euro en Mobistar zakt 0,5 procent tot 57,60 euro.

Umicore wint bijna 1 procent tot 174,21 euro. Umicore en Zinifex hebben het startschot gegeven voor de beursgang van hun gezamenlijke zinkdochter Nyrstar. De beursintroductie is gepland voor de komende weken op Euronext Brussel. Hoeveel aandelen Nyrstar zullen worden verkocht en wat de prijsvork zal zijn, ligt nog niet vast.

Omega Pharma noteert 0,1 procent hoger op 62,85 euro. De intekenperiode voor de beursgang van Arseus, de afdeling van Omega Pharma die diensten en producten levert aan medische beroepen, is vervroegd afgesloten. De eerste notering van Arseus op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam is gepland voor 5 oktober. Voorts blijkt dat Marc Coucke, de referentieaandeelhouder van Omega Pharma, zijn belang in Omega heeft verminderd van 30,24 tot 28,54 procent. Hij verkocht aandelen om in te tekenen op de beursgang van Arseus.

Op de brede markt maken de holding RHJ International en de chemiegroep Tessenderlo het mooie weer. RHJI wordt na een zwakke week weer opgepikt en stijgt 2,6 procent tot 13,03 euro. Tessenderlo kreeg het vorige week eveneens hard te verduren - de koers daalde 9,5 procent - maar wordt sinds deze week weer gekocht. Het aandeel stijgt 2,1 procent tot 43 euro.

Telenet stijgt 0,9 procent tot 24,52 euro. Het aandeel profiteert van mededelingen over de expansie die eind vorige week op de kabelconferentie in Barcelona werden gedaan. Het Mechelse kabelbedrijf opent voor het eind van het jaar 17 eigen winkels, het investeert dit jaar 3 miljoen euro in de bediening van zijn klanten en wil binnen het jaar hogedefinitie-tv (hdtv) lanceren. Intussen blijkt dat het belang van Liberty Global in Telenet is gestegen tot meer dan 50 procent.

Hekkensluiter is eens te meer de Waalse producent van implantaten IBt. Een kleine week geleden meldde IBt een punt te zetten achter de activiteiten in de VS en sindsdien is het vertrouwen in het Waalse bedrijf helemaal zoek. IBt zakt nog maar eens 4,8 procent en is nu nog 4,15 euro waard.

Floridienne noteert op de fixingmarkt en werd dus nog niet verhandeld. De raad van bestuur Floridienne zegt een neutrale houding aan te nemen in het geschil over de verkoop van een aandelenpakket in de chemie- en agroholding uit Waterloo.