Het zinkbedrijf Nyrstar trekt in de loop van de komende weken naar Euronext Brussel. De twee aandeelhouders van Nyrstar, Umicore en Zinifex, zullen aandelen in Nyrstar verkopen. Hoeveel aandelen zij naar de beurs brengen en tegen welke prijs, zal afhangen van de marktomstandigheden en bepaald worden door de vraag van beleggers. Dat melden Umicore en Nyrstar in afzonderlijke persberichten voorbeurs.

Naast de verkoop van aandelen Nyrstar overwegen de aandeelhouders ook om aan effecten verbonden financiële instrumenten uit te geven.

Umicore en Zinifex hebben dus het startschot gegeven voor de beursintroductie van Nyrstar. Als joint global coordinators van het aandelenaanbod zijn UBS Investment Bank, Deutsche Bank en Goldman Sachs International aangesteld. UBS Investment Bank, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, Fortis en KBC Securities zijn aangesteld als joint bookrunners. Fortis en KBC Securities zullen optreden als de joint lead managers van het Belgische publieke luik van het aandelenaanbod.

Als Nyrstar op de beurs noteert, wil het bedrijf 'in eerste instantie' een dividend uitkeren van ten minste 30 procent van het geconsolideerd nettoresultaat. Nyrstar is bovendien van plan in 2008 een dividend uit te keren over de laatste maanden van 2007.

Nyrstar werd eind augustus opgericht als joint venture tussen de Belgische materialengroep Umicore en de Australische groep Zinifex. Nyrstar is de grootste zinkproducent ter wereld met productievestigingen op vier continenten en meer dan 4.000 werknemers. In 2006 produceerde Nyrstar, volgens pro forma cijfers, 1.055.000 ton zink en in het eerste semester van 2007 543.000 ton. Het bedrijf produceerde daarnaast 224.000 ton lood in 2006 en 116.000 ton lood in de eerste zes maanden van 2007.

Volgens niet-geauditeeurde pro forma geconsolideerde cijfers bedroeg de omzet van Nyrstar in 2006 3.173 miljoen euro en de bedrijfskasstroom (ebitda) 451 miljoen euro. In het eerste halfjaar van 2007 realiseerde Nyrstar een bedrijfskasstroom van 190 miljoen euro op een omzet van 2.009 miljoen euro.