Op Euronext Brussel is de Bel20 erin geslaagd met winst te sluiten. De winsten liepen tijdens de dag op tot ongeveer een euro nadat UBS en Citigroup gisteren meer duidelijkheid verschaften over de precieze impact van de kredietcrisis op hun cijfers. Die winst smolt net als in de rest van Europa gedeeltelijk weg na de publicatie van tegenvallende huizencijfers in de VS.
De Bel20 stond bij de slotbel 0,6 procent hoger op 4.363,82 punten. De Brusselse sterindex telde 13 stijgers en zes dalers.

Net als elders in Europa gingen in Brussel vooral de financiele aandelen vooruit. Dexia boekte de sterkste winst: het aandeel steeg 3,2 procent tot 22,11 euro. Fortis ging 2,3 procent hoger tot 21,22 euro en KBC steeg 0,5 procent tot 97,95 euro.

KBC berichtte vanmorgen over de toekomstplannen van de Russische dochter Absolut Bank. Die bank, die voor 95 procent in handen is van KBC, zal de komende drie jaar focussen op de ontwikkeling van de bankactiviteiten voor particulieren en kmo's. Het aandeel van de retailactiviteiten in de totale activiteitenmix moet in die periode groeien van 30 naar 45 procent.

UCB steeg 0,5 procent tot 41,46 euro. UCB lanceert samen met het Franse concern sanofi-aventis het anti-allergiemiddel Xyzal in de VS. Met de lancering begint UCB aan een grote uitdaging: het heroveren van de 1,5 miljard dollar omzet die Zyrtec, de succesvolle voorganger van Xyzal, in de Verenigde Staten genereert.

Colruyt steeg 1,3 procent tot 149 euro. Het aandeel noteerde nochtans zonder het dividend van 3,24 euro bruto per aandeel.

Op de brede markt maakte CMB het mooie weer. De scheepvaartgroep, met als voornaamste activiteit de bulkvaartrederij Bocimar, won 1,6 procent tot 52,55 euro. CMB kreeg vanmorgen van ING WB een adviesverhoging van sell tot buy, terwijl het koersdoel van 37 naar 60 euro werd gecatapulteerd. De koers van CMB is aanzienlijk achtergebleven bij de sectorgenoten, vindt analist Quirijn Mulder, terwijl de vooruitzichten voor de bulkvaart nog minstens een jaar erg goed zijn.

Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics brengt zijn therapeutica-activiteiten onder in een nieuw bedrijf. Dat krijgt de naam GENimmune en wordt een 100 procent dochter van Innogenetics. Het aandeel ging een 0,8 procent lager tot 6,35 euro.

De notering van de gediversifieerde holding Floridienne werd om 11.30 uur hervat. Floridienne sloot 0,8 procent hoger op 120 euro. Maandag was de notering opgeschort in afwachting van een persbericht, dat pas 's avonds laat kwam. Bij Floridienne woedt een strijd tussen Aurea, het bedrijf van de Fransman Joel Picard dat de aandelen van de vroegere Floridienne-topman Jean-Marie Delwart heeft overgekocht, en een deel van de raad van bestuur, met name de Waucquez-clan en voorzitter Philippe Bodson. Nu blijkt dat het eigenlijk de bedoeling van Delwart was dat het pakket dat hij aan Aurea heeft verkocht, met een winst van 500.000 euro zou worden doorverkocht aan Beluflo, het vehikel van de familie Waucquez. Beluflo claimt nu dat het dit pakket heeft verworven en dus nu 72 procent van Floridienne in handen heeft. Aurea zegt dat het de verkoop op 25 september heeft herroepen.

In de eerste negen maanden behaalde de autodienstengroep DIeteren in Belgie een marktaandeel van 20,3 procent, tegen 19,8 procent in de overeenstemmende periode van 2006. De groep zit daarmee op koers om haar jaardoelstelling - een marktaandeel van meer dan 20 procent - te halen. Bovendien zit het ook qua volume goed, blijkt uit de cijfers van de beroepsfederatie Febiac over de auto-inschrijvingen. Na negen maanden is de achterstand ten opzichte van het recordjaar 2006 teruggevallen tot 2,4 procent. De Belgische auto markt blijft dus heel sterk. DIeteren verloor 2,2 procent tot 299,20 euro na maandag al evenveel te hebben verloren.

In de laagste regionen donderde IBt nog maar eens 9,2 procent lager. Een aandeel IBt is nu nog 4,36 euro waard. De producent van implantaten voor de behandeling van prostaatkanker liet vorige week donderdag weten onmiddellijk te stoppen met de Amerikaanse activiteiten. De expansie in de VS werd steeds voorgesteld als het belangrijkste element in het groeiverhaal van IBt.