Euronext Brussel volgt vandaag de opwaartse trend die zich overal ter wereld voordoet. Op Wall Street zette de Dow Jones maandag het derde kwartaal met een nieuw record in. Beleggers gaan er steeds meer van uit dat het ergste van de hypotheek- en kredietcrisis achter de rug is. Vooral de financiele aandelen profiteren daarvan.

Citigroup waarschuwde maandag nog voor een stevige impact in het derde kwartaal, maar in het vierde kwartaal zou de winst weer 'normaal' moeten zijn. Toch zijn niet alle analisten ervan overtuigd dat het ergste voorbij is. Zij denken dat nog meer bedrijven problemen zullen melden die een gevolg zijn van de rommelhypotheken.

Na een uur handel noteert de Bel20 0,5 procent hoger op 4.359,61 punten. Veertien aandelen in de korf staan op winst, vijf op verlies.

Net als elders in Europa gaan de financiele aandelen vooruit. Dexia boekt de sterkste winst: het aandeel stijgt 2,15 procent tot 21,89 euro. Fortis gaat 0,8 procent hoger tot 20,91 euro en KBC stijgt 1 procent tot 98,51 procent.

KBC berichtte vanmorgen over de toekomstplannen van de Russische dochter Absolut Bank. Die bank, die voor 95 procent in handen is van KBC, zal de komende drie jaar focussen op de ontwikkeling van de bankactiviteiten voor particulieren en kmo's. Het aandeel van de retailactiviteiten in de totale activiteitenmix moet in die periode groeien van 30 naar 45 procent.

UCB zakt 0,3 procent tot 41,11 euro. UCB lanceert samen met het Franse concern sanofi-aventis het anti-allergiemiddel Xyzal in de VS. Met de lancering begint UCB aan een grote uitdaging: het heroveren van de 1,5 miljard dollar omzet die Zyrtec, de succesvolle voorganger van Xyzal, in de Verenigde Staten genereert.

Colruyt zakt 0,85 procent tot 145,80 euro. Het aandeel noteert zonder het dividend van 3,24 euro bruto per aandeel. In absolute termen bedraagt het verlies slechts 1,25 euro, wat betekent dat Colruyt feitelijk stijgt.

Op de brede markt maakt CMB het mooie weer. De scheepvaartgroep, met als voornaamste activiteit de bulkvaartrederij Bocimar, wint 2,5 procent tot 53 euro. CMB kreeg vanmorgen van ING WB een adviesverhoging van sell tot buy, terwijl het koersdoel van 37 naar 60 euro werd gecatapulteerd. De koers van CMB is aanzienlijk achtergebleven bij de sectorgenoten, vindt analist Quirijn Mulder, terwijl de vooruitzichten voor de bulkvaart nog minstens een jaar erg goed zijn.

Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics brengt zijn therapeutica-activiteiten onder in een nieuw bedrijf. Dat krijgt de naam GENimmune en wordt een 100 procent dochter van Innogenetics. Het aandeel staat onveranderd op 6,30 euro.

De notering van de gediversifieerde holding Floridienne zou om 11.30 uur worden hervat. Maandag was de notering opgeschort in afwachting van een persbericht. Dat bericht kwam 's avonds laat. Bij Floridienne woedt een strijd tussen Aurea, het bedrijf van de Fransman Joel Picard dat de aandelen van de vroegere Floridienne-topman Jean-Marie Delwart heeft overgekocht, en een deel van de raad van bestuur, met name de Waucquez-clan en voorzitter Philippe Bodson.

Nu blijkt dat het eigenlijk de bedoeling van Delwart was dat het pakket dat hij aan Aurea heeft verkocht, met een winst van 500.000 euro zou worden doorverkocht aan Beluflo, het vehikel van de familie Waucquez. Beluflo claimt nu dat het dit pakket heeft verworven en dus nu 72 procent van Floridienne in handen heeft. Aurea zegt dat het de verkoop op 25 september heeft herroepen.

In de eerste negen maanden behaalde de autodienstengroep DIeteren in Belgie een marktaandeel van 20,3 procent, tegen 19,8 procent in de overeenstemmende periode van 2006. De groep zit daarmee op koers om haar jaardoelstelling - een marktaandeel van meer dan 20 procent - te halen. Bovendien zit het ook qua volume goed, blijkt uit de cijfers van de beroepsfederatie Febiac over de auto-inschrijvingen. Na negen maanden is de achterstand ten opzichte van het recordjaar 2006 teruggevallen tot 2,4 procent. De Belgische auto markt blijft dus heel sterk. DIeteren zakt 0,3 procent tot 305,04 euro na maandag al 2,2 procent te hebben verloren.

In de laagste regionen dondert IBt nog maar eens 5,8 procent lager. Een aandeel IBt is nu nog 4,52 euro waard. De producent van implantaten voor de behandeling van prostaatkanker liet vorige week donderdag weten onmiddellijk te stoppen met de Amerikaanse activiteiten. De expansie in de VS werd steeds voorgesteld als het belangrijkste element in het groeiverhaal van IBt.