BRUSSEL 02/10 (TIJD-NIEUWSLIJN) - 'In de komende drie jaar concentreren we ons op de ontwikkeling van de bankactiviteiten voor particulieren en kmo's.' Dat zei Nilokay Sidorov, gedelegeerd bestuurder van Absolut Bank, dinsdag op een gezamenlijke persconferentie met moedergroep KBC in Moskou. Het aandeel van de retailactiviteiten in de totale activiteitenmix van de Russische Bank moet in die periode groeien van 30 naar 45 procent. In eerste fase wil Absolut het aantal kantoren uitbreiden tot 130. Dat blijkt uit een persbericht van KBC en Absolut Bank.

'Wat de producten betreft, blijven we ons concentreren op hypotheken, autoleningen, kredietkaarten en deposito's voor het retailsegment en op handelsfinanciering, bedrijfskapitaal en termijnkredieten voor het segment van de kmo's', aldus Sidorov.

KBC heeft de ambitie om met Absolut Bank een belangrijke speler te worden in de segmenten voor particulieren en kmo's. 'Daarvoor gaan we voortbouwen op het lokale management en de ervaring die bij KBC al aanwezig is', verklaart algemeen directeur Andre Bergen. KBC wil het aantal kantoren van Absolut in een eerste fase verhogen van 50 naar ongeveer 130.

Op de presentatie van de tweedekwartaalcijfers liet de Belgische grootbank nog verstaan dat het tegen 2010 150 nieuwe kantoren wilde openen in Rusland.

Momenteel is Absolut actief in 18 regio's. Dat moeten er in 2010 25 worden. De Russische bank gaat bijgevolg ook actief op zoek naar nieuwe medewerkers. 'KBC heeft zich geengageerd om de groei van Absolut te ondersteunen door een diepere regionale penetratie en de kruisverkoop aan de klanten', zegt Bergen. 'De volgende jaren willen we ook kapitaal en intercompany-financiering verstrekken', vervolgt hij. KBC heeft Absolut al een lening van 300 miljoen dollar toegekend.

In de toekomst wil KBC ook andere activiteiten, die nog geen deel uitmaken van het business plan, uitbouwen. Zo denkt de groep aan assetmanagement, privaatbankieren, consumentenkredieten, effectenmakelaars- en verzekeringsactiviteiten. 'We denken niet dat het volledige bank-verzekeringsmodel de eerstvolgende jaren zal worden ingevoerd', voorspelt de bankgroep. 'Daarvoor hebben we eerst een verzekeraar nodig', zegt perschef Stef Leunens. 'De klemtoon ligt nu op groei van de bankproducten', zegt hij.

KBC kocht in het voorjaar Absolut Bank voor 761 miljoen euro en heeft momenteel 95 procent van de Russische bank in de portefeuille.

Het aandeel KBC gaat rond 10.15 uur 1,2 procent hoger tot 98,62 euro, in lijn met de andere Europese bankgroepen.

Maarten Gommeren

maarten.gommeren@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)