Op Wall Street heeft de Dow Jones-index het vierde kwartaal meteen met een record ingezet. Ook de Nasdaq-index boekte een mooie winst. De sterke start van Wall Street was enigszins verrassend, aangezien de grootbanken Citigroup en UBS gisteren lieten weten zwaar te hebben geleden onder de recente kredietcrisis. Maar blijkbaar gaan beleggers ervan uit dat het ergste nu wel achter de rug is.
De Dow Jones-index sloot 1,4 procent hoger op een recordniveau van 14.087,55 punten. In de loop van de dag bereikte de Dow zelfs een tussentijds record van 14.115,43 punten. De Nasdaq boekte een winst van 1,3 procent op 1.547,04 punten.

Opvallendste stijger was Citigroup, de grootste bankgroep van de VS. Het aandeel klom 2,1 procent tot 47,65 dollar, hoewel Citigroup maandag de waarschuwing de wereld instuurde dat de winst in het derde kwartaal 60 procent lager zal uitkomen als gevolg van de kredietmalaise op de beurzen.

Eerder op de dag had ook het Zwitserse UBS al laten weten dat de subprimecrisis de bank in het derde kwartaal met zware verliezen had opgezadeld.

Terwijl het sombere bankennieuws de voorbije weken nog een bloedbad zou hebben veroorzaakt op de beurzen, ging Wall Street gisteren flink hoger. 'Er zijn enkele signalen die erop wijzen dat het subprime-probleem onder controle is', zegt een waarnemer. 'Beleggers gaan er stilaan vanuit dat het ergste achter de rug is.'

Zwakkere macrocijfers over de verwerkende industrie deden bij beleggers bovendien de hoop toenemen dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort opnieuw de rente zal verlagen.

Niet alleen de bankwaarden deden het goed in New York. Lennar en D.R Horton, de grootste huizenbouwers in de Verenigde Staten, veerden op nadat Citigroup schreef dat beide aandelen interessante waarderingen hebben na de forse koersval van de voorbije weken. Lennar won 2,7 procent op 23,26 dollar, en D.R Horton eindigde 5,1 procent hoger op 13,46 dollar.

De producent van geheugenchips Micron, steeg met 2,1 procent tot 11,33 dollar nadat bleek dat de wereldwijde chipverkoop de afgelopen maand met 4,9 procent is gegroeid.

Navteq, de producent van digitale kaarten voor navigatiesystemen, verloor 2 procent op 76,39 dollar. De Finse gsm-producent Nokia neemt Navteq over voor zo'n 8,1 miljard dollar.

Walgreen, de grootste drogisterijketen van de VS, maakte een duik van 14,4 procent tot 40,44 dollar na zwakkere kwartaalcijfers. De groep kende daarmee de grootste koersval uit haar bestaan.